Frankrijk is het land van de kazen en de wijnen. Ga je hiernaartoe voor de wintersport, dan kom je een hele andere menukaart tegen dan in Oostenrijk. Ruil de Kaiserschmarrn en de Wiener Schnitzels om voor heel andere type gerechten. Wie gaat skiën in de Franse Alpen, krijgt het culinaire genot erbij. Dit zijn de 5 lekkerste Franse gerechten voor op de piste.
1. Franse kazen
Frankrijk is Frankrijk niet zonder de kazen. Voor zowel lunch als diner wordt dit regelmatig besteld in de berghutten. Zin in een niet al te stevige lunch, bestel een plankje met verschillende soorten kaas erop en een stokbrood erbij. Typisch Zwitsers, maar ook populair in Frankrijk, is de kaasfondue. Dip brood, groentes of aardappelen in de gesmolten kaas uit de regio en vergeet er niet een glaasje wijn bij te bestellen. Van Beaufort tot Camambert en Reblochon, de kazen maken het gerecht weer typisch Frans.
2. Croque Monsieur
De Croque Monsieur is niet te missen op de Franse menukaarten. Dit is een soort tosti met béchamelsaus en extra gesmolten kaas. Het gerecht heeft een grote bekendheid en is al jarenlang een van de favoriete wintersportgerechten in Frankrijk. Gezond is het echter niet te noemen. Ach, wat maakt dat ook eigenlijk uit als je de hele dag sportief bezig bent?
3. Croûte au Fromage
Ben je op zoek naar een goed gevulde lunch die ook nog eens heerlijk smaakt? De Croûte au Fromage is een rijkelijk belegd broodje gekruid met knoflook. De boterhammen worden belegd met ham, kaas en wijn. Als kers op de taart nog een prachtig spiegeleitje en voilà: de Croûte au Fromage is klaar. Dit gerecht mag onder geen beding worden overgeslagen als je in Frankrijk gaat wintersporten.
4. Tartiflette
De Tartiflette is een plattelandsgerecht afkomstig uit het departement Savoie. Het is iets dat vaak wordt gegeten door wintersporters. Ben je toe aan een stevige lunch of een uitgebreid diner, neem dan de tijd om te genieten van de Tartiflette. Het gerecht bestaat uit een grote mengeling van aardappels, crème fraiche, uien, spekjes, reblochon en natuurlijk wat wijn. Bestel er voor een frisheid wat salade bij. Zeker het proberen waard!
5. Raclette
Veel Franse gerechten worden gemaakt van dezelfde ingrediënten. Zo ook de raclette. Aardappel en gesmolten kaas zijn de hoofdingrediënten van dit recept. Doe daarbij wat vlees, uitjes, augurk en een heerlijk glaasje wijn. De raclette zorgt ervoor dat je de nodige calorieën weer tot je genomen hebt. Zo kun je er de hele middag weer volop tegenaan.
Benieuwd naar de 5 lekkerste Tiroolse gerechten?
Niet alleen in Frankrijk kun je genieten van heerlijke lekkernijen. Ook in het Oostenrijkse Tirol is het mogelijk je smaakpapillen te laten verassen met lokale smaken. Benieuwd naar de 5 lekkerste gerechten in Tirol? Lees het hieronder.