© Skiinformatie.nl

Morgen is de World Cup Sölden: het laatste nieuws op een rijtje

Het World Cup seizoen start morgen in Sölden! Vannacht en vanochtend is er nog een vers laagje sneeuw omlaag gekomen in Sölden en hierdoor is de bergomgeving nu winters wit. Alles in Sölden in klaar voor de World Cup, jij ook? In dit artikel zetten we alle laatste details op een rijtje. Er is veel ophef rondom het evenement en ook enkele wedstrijdskiërs hebben zich inmiddels uitgesproken. Wat zij vinden? Lees snel verder!

Programma World Cup Sölden

Hoelaat je morgen en overmorgen de televisie aan moet zetten? Dit is het programma van de World Cup Sölden. Alle runs worden uitgezonden via Eurosport.nl, zo mis je helemaal niets! In Sölden zelf is er een uitgebreid programma, veel plezier aan alle mazzelaars die er dit jaar bijzijn.

Tip: als je naar het Oostenrijkse commentaar tijdens de wedstrijden wilt luisteren kun je ook kijken via de ORF (de Oostenrijkse variant van NOS Sport). Dit kun je makkelijk doen met een VPN! Meer informatie en gebruikmaken van NordVPN ›

Wanneer?Wat?
Vrijdag 27 oktober 2023Vanaf 17.00 uur: World Cup party
18.00 uur: Oldtimerkonvooi met vrouwelijke topatleten
18.15 uur: startnummers dames
20.00 uur: World Cup party
Zaterdag 28 oktober 202310.00 uur: eerste run dames
13.00 uur: tweede run dames
18.30 uur: Oldtimerkonvooi met mannelijke topatleten
18.45 uur: startnummers heren
19.30 uur: prijsuitreiking dames
20.00 uur: World Cup party
Zondag 29 oktober 202310.00 uur: eerste run heren
13.00 uur: tweede run heren, daarna prijsuitreiking en World Cup party

Ophef World Cup Sölden

Er is dit jaar veel ophef rondom de World Cup Sölden. Volgens verschillende partijen zijn de vroege start in het seizoen en de krimpende gletsjer door klimaatverandering dingen die niet samengaan. Het is een lastig onderwerp, vooral omdat er nog maar weinig natuurlijke sneeuw gevallen is in Sölden tot nu toe. Nog niet lang geleden was het nog erg bruin/groen en lag er alleen een witte piste op de gletsjer. Gelukkig is dit inmiddels iets veranderd en ziet het er meer winters uit!

Bekijk de webcam: World Cup Sölden

Wedstrijdskiërs spreken zich uit

Wat vinden de wedstrijdskiërs van al deze ophef en met welke partij zijn ze het eens? In de Oostenrijkse krant VOL.at zijn enkele meningen op een rijtje gezet. Enkele wedstrijdskiërs staan volledig achter de natuurorganisaties en willen verandering zien vanuit de FIS. Andere skiërs zijn meer terughoudend en willen vooral dat ze hun sport kunnen blijven uitoefenen.

Volgens Vincent Kriechmayr heerst er op dit moment veel negativiteit: “Natuurlijk moet het skiën zich ontwikkelen, met de tijd meegaan, natuurlijk moeten we dingen veranderen. Maar er heerst momenteel iets te veel een negatieve sfeer. Ik zou het beter vinden als alleen mensen die weten waar ze het over hebben, hun zegje kunnen doen.”

Volgens de Noorse skiër Alexander Aamodt Kilde moet er zeker iets veranderen: “We kunnen de trend niet langer keren, maar wel vertragen. We moeten samen de wereld veranderen. We willen systematische verandering. De bijdrage die ieder individu levert is belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de grote bedrijven in onze sector en wat de FIS doet”. Ook Mikaela Shiffrin is het eens dat er een verandering moet komen vanuit de FIS.

Seizoensstart later in het winter?

Door de vroege start van het World Cup seizoen en de beperkte trainingsmogelijkheden in Europa zijn veel skiteam naar de andere kant van de wereld gevlogen om te skiën. In de zomer trainen ze in landen zoals Argentinië, Chili of Nieuw-Zeeland, wat natuurlijk ook niet bevorderlijk is voor de klimaatcrisis. Met een latere start van het skiseizoen hoeven de wedstrijdskiërs wellicht geen trainingen meer in het buitenland te doen. Dit is een van de belangrijkste reden voor de wedstrijdskiërs om de World Cup in Sölden nog meer te willen verschuiven. Met sneeuwdepots kan de wedstrijdpiste in Sölden wel op tijd gereed gemaakt worden, maar door het gebrek aan trainingsmogelijkheden is het niet ideaal voor de wedstrijdskiërs.

Alexis Pinturault: “We kunnen ons op deze manier niet goed voorbereiden. Oneerlijk is daarbij dat sommige teams een ​​groot voordeel hebben. Bijvoorbeeld de Zwitsers, die kunnen al vroeg skiën in Saas Fee en Zermatt en beslissen wanneer ze pistes sluiten speciaal voor trainingsdoeleinden. Het is voor de andere teams dan niet meer mogelijk is om op deze pistes te trainen.”

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?