Net als in Nederland is het ook in Oostenrijk Sinterklaas. Echter wordt de heilige Nicolaas hier niet vergezeld door zijn pieten, maar door Krampus. Maar hoe zit dat nou, vieren ze in Oostenrijk Sinterklaas op dezelfde manier?
Wie is Krampus?
Krampus is een duivels figuur uit de Alpenregio’s. Je komt hem tegen in onder andere Oostenrijk, Italië, Tsjechië, Kroatië, Slovenië en Hongarije. Zijn naam dankt hij aan het Duitse woord Krampen, dat klauw betekent. Verkleed in schapenvachten en met maskers en horens lopen ze door de straten om kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Daarnaast maken ze ook nog herrie met kettingen en bellen om zo de kwade geesten te verjagen.
Oorsprong van Krampus
Krampus stamt van oorsprong af van heidense gebruiken en zou een verwante zijn van de duivel. Om deze reden verbood de kerk mensen zich als Krampus te verkleden. Deed je dit wel, dan stond hierop de doodstraf. Door de kerk in de kleinere dorpen in Oostenrijk leefde de traditie hier voort. In de zeventiende eeuw werd hij op kloosterscholen gekoppeld aan Sint Nicolaas, aan wiens zijde hij een angstaanjagende rol aanneemt.
Tip: vind hier de leukste wintersportcadeautjes
Krampusdag en Krampusloop
Tijdens de eerste twee weken van december, maar vooral op Krampusdag (5 of 6 december) gaan de verklede mensen met veel kabaal massaal de straat op. Ze bonken op de deuren en samen met de heilige Nicolaas gaan ze de huizen binnen om de lieve kinderen cadeautjes te geven en stoute kinderen te straffen. Dit wordt de Krampusloop genoemd. Let wel goed op, Krampus is hardhandig en deelt echte klappen uit. Je kunt voor hem dus beter aan de kant gaan als je niet met blauwe plekken thuis wilt komen.
Sinterklaas in Nederland en in de Alpen
Het kinderfeest in Nederland gaat er heel anders aan toe dan in de Alpen. Toch zijn er ook overeenkomsten. Zo gaat bij beide feesten de goedheiligman langs de huizen en delen ze cadeautjes uit aan brave kinderen. Daarnaast ziet Sint Nicolaas er bijna hetzelfde uit als in Nederland. Wat kies jij, Krampus of Piet?