Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

10 tips voor wintersporters die voor het eerst gaan skiën!

Wintersportredacteur

De kerstvakantie is dichterbij dan ooit en iedereen is zich weer langzaam aan het voorbereiden op de wintersportvakantie. Voor mensen die al jarenlang op wintersportvakantie gaan is dit routine geworden, maar de wintersporters die dit jaar voor het eerst gaan moeten aan een hoop dingen denken. Om die doelgroep een beetje op weg te helpen, hebben wij de 10 belangrijkste tips opgesomd waar je op moeten letten als je voor de eerste keer op wintersport gaat.

1.Het skigebied

Gerlos

Ben je een beginnende skiër dan is het heel belangrijk om daar het skigebied op aan te passen. Zo heb je gebieden die meer geschikt zijn voor gevorderde skiërs en gebieden waar de skischolen zijn aangepast op beginnende wintersporters en waarbij de blauwe afdalingen in overvloed aanwezig zijn. Op de pagina van SnowPlaza kun je heel makkelijk het geschikte skigebied vinden die past bij je niveau. Selecteer de opties die je wilt en de vergelijker maakt een keuze voor je. Ideaal!

2. Je uitrusting

VISOR1

Er op de piste achterkomen dat je te koud gekleed bent is verschrikkelijk tijdens je wintersportvakantie. Ook verkeerde ski’s of schoenen zijn verre weg van ideaal. Zorg er dus voor dat je je goed laat informeren over de kledingkeuze en ga voor het skimateriaal langs een wintersportspeciaalzaak waar goed advies gegeven wordt over de aanschaf van producten. Zorg ervoor dat je een goede skihelm hebt, skibril, zonnebril, skipak, midlayer en onderkleding.

3. De reis

Skiinformatie auto sneeuwkettingen

Waar vroeger iedereen met de auto richting de wintersportbestemming ging, zijn tegenwoordig de trein, vliegtuig en bus ook een veel gebruikt vervoersmiddel. Mede door de goede lijnvluchten van Transavia is het aantal wintersporters die met het vliegtuig op wintersport gaan flink toegenomen. Je moet het vervoersmiddel aanpassen aan de hand van de duur van je vakantie en het aantal mensen waarmee je op vakantie gaat. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

4. Hotel, appartement, pension of wintercamping?

Wil je ’s ochtends wakker worden met een uitgebreid buffet, ga jij liever even langs de supermarkt of wil jij ’s ochtends met je tasje de camping op om vervolgens heerlijke broodjes bij de bakker te halen? Elke keuze accommodatie heeft zo zijn voor- en nadelen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

5. Après-ski

Je kunt op verschillende manieren après-ski interpreteren. De één gaat lekker een biertje drinken in het appartement of hotel en de ander staat hossend op de banken in de lokale après-skitent. Ieder zo zijn ding en elk skigebied biedt deze mogelijkheden ook aan. Ben jij een die-hard feestganger tijdens de wintersportvakantie? Lees dan ook onze Top 10 après-skitenten die je ooit bezocht moet hebben!

6. Skiles

skiles

Heb je nog nooit geskied? Dan is het zeker aan te raden om eerst een paar skilessen te nemen in het skigebied. Ongecontroleerd van de pistes afgaan is zowel voor jezelf als voor de andere skiërs op de berg erg gevaarlijk. Daarnaast leer je meteen het skigebied kennen, want de skileraar laat je de leukste plekken van het skigebied zien!

7. Fysieke voorbereiding

Vanmorgen publiceerden wij al een artikel dat meer dan de helft van de wintersporters fysiek slecht voorbereid op wintersportvakantie gaan. Schokkende cijfers, want je wintersportvakantie moeten afbreken vanwege een blessure is doodzonde. Zorg er dan ook voor dat je goed voorbereid richting de wintersport vertrekt. Je gebruikt tijdens het skiën en snowboarden andere spieren dan in het normale leven. Een paar lesjes of trainingen op een indoorskibaan is een aanrader. Daarnaast vraagt een hele dag skiën een flinke inspanning van je lichaam. Zorg dus goed voor jezelf!

8. Spa & Wellness

Uiteraard is een wintersportvakantie ook bedoeld om helemaal tot rust te komen. Veel skigebieden hebben naast een groot aanbod aan pistes ook Spa & Wellness gelegenheden. Na een intensieve dag even tot rust komen in de sauna, zoutwaterbad of ander zwembad zorgt voor het ultieme wintersportgevoel.

9. Sneeuwzekerheid

Sneeuw is uiteraard het belangrijkste onderdeel van de wintersportvakantie. Zonder sneeuw, geen geprepareerde pistes. Kijk dan ook goed naar de ligging en de hoogte van het skigebied zodat je altijd naar een sneeuwzeker skigebied gaat. In januari, februari en maart zijn bijna alle skigebieden voorzien van sneeuw, maar de kerstperiode kan erg onzeker zijn zo is gebleken de afgelopen jaren.

10. Periode van de vakantie

Ben jij gebonden aan de schoolvakanties vanwege je kinderen? Dan kun je jammer genoeg niet buiten het hoofdseizoen om op wintersportvakantie gaan. Heb je hier niet mee te maken, zorg dan dat je niet in de Alpen te vinden bent tijdens de vakantieperiodes. In het hoofdseizoen op vakantie gaan is ten eerste een stuk duurder en daarnaast heb je te maken met lange wachtrijen bij de skiliften. Let dus goed op de periode dat je op wintersportvakantie gaat!

Doe met deze tips je voordeel en ga altijd goed voorbereid op wintersportvakantie!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in