Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitsers kanton zoekt naar oplossing voor files in hoogseizoen

Winterbanden verplicht in Oostenrijk tijdens winterse omstandigheden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het Zwitserse kanton Graubünden is op zoek naar een oplossing voor de vele files in het hoogseizoen van de wintersport. Zeker tijdens weekenden met mooi weer staat er kilometers file, onder andere op de A13. De gemeentes, het kanton en de overheid zoeken nu naar mogelijkheden om die drukte tegen te gaan. Opties die besproken worden zijn tolheffing, uitbreiding van het openbaar vervoer en structurele maatregelen zoals het verbreden van de weg.

SRF.ch en professor verkeersplanning aan de ETH Zürich Kay Axhausen gingen hierover met elkaar in gesprek. Axhausen onderzoekt al ruim 20 jaar oplossingen op dit gebied.

Skigebieden grootste oorzaak

Natuurlijk wordt er eerst gekeken naar de grootste veroorzaker van de files. Volgens Axhausen zijn dit de skigebieden. Om het rustiger op de weg te krijgen zou het sluiten van skigebieden dé oplossing zijn. Maar dat kan natuurlijk niet en dat is ook zeker niet de kern van dit probleem. Er zijn verschillende oplossingen die opstoppingen op de wegen kunnen voorkomen. Het heffen van tol lijkt de meest aannemelijke.

Een van de oplossingen: tolheffing

Tolheffing is een van de oplossingen die Axhausen noemt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van tol voor de spitstijden, dan betaal je alleen als je tussen bepaalde tijden over de snelweg rijdt. Je zal dan een speciaal apparaatje in je auto moeten hebben, die registreert hoe laat jij waar rijdt. Ook zou het analoog kunnen, zoals nu bij vrachtwagens gebeurt, of via apps op de smartphone. Er is al vaker gesproken over tolheffing in Zwitserland, maar het is altijd bij een idee gebleven. Dat komt omdat ze hiervoor de grondwet moeten wijzigen, aldus Axhausen.

Andere opties om drukte te verspreiden

Toch zijn er naast tolheffing nog andere mogelijkheden, vertelt Axhausen. Zo zouden er betere busverbindingen kunnen komen tussen skigebieden en grote steden. Hiervoor zou ook gekeken moeten worden naar een beter bagagevervoer, aangezien op dit moment veel mensen daarom zelf met de auto gaan. Met veel bagage in het openbaar vervoer is nu eenmal verre van praktisch. Ook zou het kanton carpoolen meer kunnen promoten of met hotels in overleg gaan over scherpere aanbiedingen. Dan kunnen mensen misschien tot maandag of dinsdag blijven.

Wegverbreding brengt ook nadelen mee

Er werd ook even gesproken over het verbreden van de weg. Op drukke weekenden zal dat misschien helpen, zegt Axhausen, maar op andere momenten brengt het ook nadelen met zich mee. Behalve dat dit veel geld kost, zal het op de rustige dagen juist uitnodigen om de auto te pakken, omdat het ook de reistijd verkort. Dat blijkt uit diverse onderzoeken die Axhausen heeft gedaan.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in