Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersport in Noorwegen zorgt voor onvergetelijke ervaring

De meeste Nederlandse wintersporters trekken naar de Alpen voor een weekje sneeuw. Gewoon omdat het makkelijk is, we er bekend mee zijn en omdat we er met de auto naartoe kunnen. Maar voor iedereen die graag een keer wat anders wilt en wintersport wilt beleven in een magische omgeving is er Noorwegen. Het land heeft mij betoverd met haar schone natuur, de vriendelijke bevolking en de ontelbaar vele mogelijkheden voor de wintersporter van ieder formaat.

Vliegen op Bergen
Noorwegen is een redelijk uitgestrekt land en meet 1.700 km van noord naar zuid. Ik bezocht het westen van Noorwegen en vloog op de stad Bergen, een idyllische stad met karakteristieke Noorse bebouwing. Met de KLM vlieg je direct vanuit Amsterdam naar Bergen in ongeveer 1,5 uur. Vanaf Bergen kan je ervoor kiezen om een auto te huren, met de trein te reizen of je laten ophalen met een airport pick up. Ik koos voor het laatste.

Skien in Voss
Vanaf Bergen is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Voss, een leuk stadje dat een echt outdoor karakter heeft. In de zomer is het hier een komen en gaan van extreme sport liefhebbers en wandelaars en in de winter met fanatieke wintersporters. Ik ben naar Voss gekomen voor een echte wintersport belevenis. Zo ben ik gaan “speed sledgen” (rodelen alleen dan wat serieuzer en harder), ben ik gaan skien en heb ik de fameuze Noorse after ski mee mogen maken. Als kers op de taart heb ik mijn eerste indoor skydive gemaakt bij Voss Vind centrum. Een unieke ervaring, om nooit meer te vergeten! Ook in de avond is het goed vertoeven in Voss. Zo kan je heerlijke pizza’s eten bij Peppes en als je wat uitgebreider en luxer wilt dineren is het Fleischer’s hotel echt een aanrader! Het hotel staat hier al sinds 1864 en kent een rijke geschiedenis. Het dineren gebeurt in 1 van de mooie balzalen die sierlijk aangekleed zijn alsof je even terug in de tijd gaat. Het is hier echt genieten.

Het skigebied van Voss ligt op 5 km afstand van het stadscentrum en beschikt over 10 liften en 22 pistes geschikt voor ieder niveau. Daarnaast zijn er ook veel langlauf mogelijkheden en kunnen ook off piste fanaten hun hart hier op. Ik verblijf in het skigebied zelf in 1 van de vele huisjes die je hier kunt huren. Vanaf je huisje loop je zo de piste op, erg comfortabel! Tijdens mijn verblijf heb ik het geluk gehad dat het sneeuwde. Ik heb de hele dag verse poeder geskied en kon overal het eerste spoor leggen. De sneeuw is hier super licht en droog, daardoor lijkt het alsof je meters verse poeder skiet. Vanaf het skigebied kijk je uit over de stad en zie je het meer liggen, een erg indrukwekkend panorama. Voss is een leuk skigebied voor jong tot oud en leent zich uitstekend voor de authentieke piste skiër tot de vergevorderde tourskier.

Met de trein naar Flåm
Na een dag skien is het tijd om mijn reis voort te zetten. Vanaf het station in Voss reis ik per trein door het witte Noorse landschap heen. Halverwege mijn treinreis stap ik over in Myrdal in een klein sfeervol treintje die door de smalle bergvalleien heen rijdt. Onderweg maken we een korte stop bij prachtige bevroren watervallen om uiteindelijk in Flåm uit te komen. Flåm is een klein dorpje dat aan het bekende Sognefjord ligt. Vanuit daar maak ik een super mooie tocht per rib boot door de adembenemende fjorden heen. De fjorden zijn erg indrukwekkend, evenals de kou, ondanks mijn 10 lagen die ik over elkaar draag, maar dat mocht de pret niet drukken! Als afsluiting van de dag heb ik nog een bierproeverij gedaan. Ik ben geen bierliefhebber, maar het is wel leuk om de lokaal gebrouwde bieren te proeven en het verhaal achter de diverse smaken te horen.

Skien in Myrkdalen
Ik eindig mijn reis in de wintersportplaats Myrkdalen. Dit skigebied bestaat pas sinds 2003 en heeft grootse plannen voor de toekomst. Door de gunstige ligging van dit dorp valt hier veel sneeuw, wat het extra aantrekkelijk maakt voor de poeder fanaten. Het skigebied beschikt over 10 liften en 22 pistes die iedere dag super strak geprepareerd worden. Ik verblijf hier in het Myrkdalen Mountain resort, een prachtig design hotel met uitzicht over de pistes en een zeer goede keuken. Als je geen zin hebt om in een hotel te verblijven kan je ook hier in charmante Noorse huisjes aan de rand van de pistes verblijven.

Op mijn laatste dag is het nog even goed genieten van de krakende sneeuw en de uitgestrekte witte vlaktes. Het skigebied is erg overzichtelijk wat het een aantrekkelijk gebied maakt voor families. Door de diverse “powder bowls” die makkelijk bereikbaar zijn vanaf de liften is het hier ook goed vertoeven voor de freeriders onder ons. Ook leuk om te weten is dat je liftpas voor Myrkdalen ook in Voss kunt gebruiken en andersom. De shuttle bus brengt je in een half uur naar het andere skigebied, zo kan je dus van beide gebieden genieten.

Noorwegen heeft mijn verwachtingen overtroffen. De landschappen zijn onbeschrijfelijk mooi, de lokale bevolking vriendelijk en behulpzaam, de sneeuw is van top kwaliteit en het is er rustig dus geen lange wachtrijen voor de liften. Het klinkt misschien ver weg voor een wintersportbestemming, maar in de werkelijkheid sta je eerder in Voss op je ski’s dan in de Alpen wanneer je met de auto gaat. In Noorwegen krijgt wintersporten een nieuwe dimensie, een betere als je het mij vraagt!

Voor meer informatie over deze gebieden kun je kijken op www.visitnorway.com en www.fjordnorway.com.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in