Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Winterkamperen met een camper of caravan: 6 handige tips

winterkamperen camper caravan

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Niet iedereen verblijft tijdens de skivakantie in een hotel of pension. Er zijn ook wintersporters die gaan winterkamperen met een camper of caravan. Deze vorm van overnachten wordt dan ook steeds populairder. Steeds meer mensen overnachten op een wintercamping in de Alpen, maar ook thuis wordt er in de winter gekampeerd. Ben jij van plan om te gaan winterkamperen met de camper of caravan? In dit artikel 6 handige tips.

Overnachten in een knus hotel of gezellig pension is hartstikke leuk, maar waarom niet eens iets anders? Als je ’s zomers graag op de camping staat, dan is winterkamperen misschien ook wel wat voor jou. Niet alleen in de warmste, maar ook in de koudste maanden van het jaar is het leuk om met een camper of caravan op de camping te verblijven!

Winterkamperen met een camper of caravan

Kamperen in de winter wordt steeds populairder. Het klinkt misschien ontzettend koud, maar het tegenovergestelde is waar. Campers en caravans zijn tegenwoordig hartstikke goed geïsoleerd en zijn bovendien uitgerust met een goede verwarmingsinstallatie. Zelfs als je niet over een eigen camper of caravan beschikt is winterkamperen mogelijk. Zie je een weekje vanlife wel zitten? Onder andere bij Goboony ben je daarvoor aan het juiste adres. Dit camper deelplatform biedt ontzettend veel mogelijkheden voor een wintersport met de camper! Er liggen genoeg leuke campings in de buurt van de skigebieden, zelfs met staanplaatsen aan de piste. En nee, op luxe lever je echt niet in. Wat dacht je van een camping met privé sanitair, wellness, een overdekt zwembad, een bar, restaurant en annimatie?

Maar waar moet je precies op letten als je gaat winterkamperen met een camper of caravan? Lees snel verder voor onze tips.

Wintercamperen met luxe camper in de Alpen

Tip 1. Goede isolatie én ventilatie gaan hand in hand

Op wintersport kan het behoorlijk koud zijn. Temperaturen van -20 °C zijn absoluut geen uitzondering! Moderne campers en caravans zijn goed geïsoleerd en kunnen die temperaturen prima aan. Maar hoe koud het ook klinkt, laat niet alle ramen potdicht. Ventileren is ontzettend belangrijk! Zo kan eventueel vocht en condens naar buiten en krijg je zo nu en dan een portie verse berglucht naar binnen. Dus: ga je even boodschappen doen of maak je een wandeling naar het toiletgebouw? Zet het raam even op een kier en laat de boel lekker luchten! Ook wel fijn met al die gebruikte skisokken. ?

Tip 2. Sneeuwvrij

Klinkt misschien logisch, maar deze tip is echt het noemen waard! Laat de sneeuw lekker buiten en neem niks mee je camper of caravan in. De meeste wintercampings beschikken over een verwarmd skihok waar je al je skimateriaal kunt laten drogen na afloop van de skidag. Klop je schoenen goed af voordat je naar binnen gaat en leg eventueel een grote mat in de voortent waarop je je voeten kunt vegen. Heeft het flink gesneeuwd, zoals de afgelopen dagen in Oostenrijk? Maak het dak van de voortent en camper/caravan sneeuwvrij. Let ook op met het openen van ramen en verleng eventueel je schoorsteen, zodat er geen sneeuw in kan vallen.

Camping

Tip 3. Laat de kachel branden

Geldt niet alleen in de Alpen, maar ook in ons eigen kikkerlandje: laat bij vorst de kachel aan. Anders bevriezen de waterleidingen, watertanks en boiler. Laat de temperatuur overdag rond de 18 en 22 graden. Check bovendien regelmatig of er nog genoeg gas in je flessen zit, zodat je ’s nachts niet zonder komt te zitten.

Tip 4. Koop een stevige wintervoortent

Als je van plan bent om te gaan winterkamperen met je eigen camper of caravan, schaf dan een stevige wintervoortent aan. Zo’n voortent heeft een extra stevig frame met extra dakliggers en een sterk, weerbestendig tentdoek. Bovendien loopt het dak schuin af, zodat sneeuw er eenvoudig van af kan glijden. Toch eigenwijs en met de standaard voortent op reis? Versterk deze dan met extra dakliggers en stokken.

Tip 5. Vergeet de juiste haringen niet

De wintervoortent moet je natuurlijk wel goed vastzetten. Maak de besneeuwde ondergrond zo vlak mogelijk en sla speciale sneeuwharingen in de grond om de voortent te verankeren. Het kan zijn dat je eerst een stukje moet voorboren, omdat de ondergrond bevroren is. Neem dus ook een boor mee en vergeet geen goede hamer in te pakken als je gaat winterkamperen met je camper of caravan.

Overnachten op een wintercamping

Tip 6. Doe voor vertrek een wintercheck

Een wintercheck doe je niet alleen als je met de auto op wintersport gaat, maar ook als je gaat winterkamperen met de camper of caravan. Check of alle verplichte onderdelen mee zijn en of alles nog goed werkt. Vergeet bovendien geen winterbanden of sneeuwkettingen mee te nemen.

Campingtips voor winterkamperen met de camper of caravan

Tot slot nog een aantal leuke campings om te verblijven als je kiest voor een wintersport met de camper of caravan:

Winterkamperen met camper of caravan in Winterberg

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in