Nieuwsalert per mail ontvangen

Wetenschappers beïnvloeden sneeuwval in Amerika

Het is het gesprek van de dag; veel skigebieden kunnen nog niet volledig open doordat er nog niet voldoende sneeuw is gevallen. Kan het kunstmatig creëren van sneeuwwolken de komende jaren de oplossing bieden?

In de Verenigde Staten zijn wetenschappers er in geslaagd om 5 tot 15% meer sneeuw te krijgen uit sneeuwwolken. Wetenschappers hebben in de afgelopen zes jaar in het wintersportgebied Boulder, Colorado, wolken beschoten met zilverionen. Door het beschieten met zilverionen hoopt water zich op rond de kunstmatig toegevoegde deeltjes. De zilverdeeltjes vallen uiteindelijk samen met het bevroren water als sneeuwvlok naar beneden. Het beschieten van de wolken leverde een toename in de hoeveelheid sneeuwval op. Dit meldde het Amerikaanse tijdschrift Journal of Applied Meteorology and Climatology.

Dat betekent helaas nog niet dat we het de komende jaren zelf voor het zeggen hebben. Om de hoeveelheid neerslag te beïnvloeden dienen de weersomstandigheden voor het natuurlijk opstaan van sneeuw optimaal te zijn. Wetenschappers van het National Center for Atmospheric Research bekeken de resultaten van dit experiment. Ze vergeleken de sneeuwval van de gebieden waar de wolken waren beschoten met zilverionen met de sneeuwval van de omliggende gebieden. Ondanks dat niet alle beschietingen meegenomen zijn in het onderzoek, omdat deze niet goed te meten waren, geloven de onderzoekers dat deze studie de effecten van kunstmatige sneeuwwolken voor het eerst goed weergeeft.

skilerareninformatie

Bron: nu.nl

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in