Brrr… het heeft vannacht weer gevroren. Om wakker te worden was een warme douche vanochtend noodzakelijk. Heerlijk dat warme water dat op de vroege ochtend langs je lichaam stroomt. De Oostenrijker Christian Redl denkt hier anders over, hij dook 23 meter diep in het ijskoude water van een gletsjerspleet!
Iedereen kent ze wel, de gletsjers waar je een groot gedeelte van het jaar terecht kunt om te skiën. Op de pistes van de gletsjers blijven is voor de meeste wintersporters het beste advies. Je wilt namelijk niet in een diepe gletsjerspleet terecht komen. Of toch wel?
Nature Ice Palace
In 2007 ontdekte de alpinist Roman Erler een uniek en mysterieus ijsgrottenstelsel in de Hintertuxer Gletscher. Dit werd bekend onder de naam ‘Nature Ice Palace’. Je vindt hier prachtige gangetjes en grotten van ijs. Tot op de dag van vandaag zijn er in het grottenstelsel nog veel onontdekte plekjes. Te midden van dit paleis bevindt zich een ijswaterschacht. Christian Redl werd hierdoor getriggerd en ging op onderzoek uit.
Christian Redl
Christian Redl is een extreme alpinist. Hij houdt van bizarre uitdagingen die andere mensen niet in hun hoofd halen. Zo dook hij eerder al in een ijskoud meer in Nepal. En niet zomaar een meer, eentje op een hoogte van 5160 meter. Nadat Christian hoorde van een diepe ijswaterschacht in de Hintertuxer Gletscher kwam hij op het idee van zijn wereldrecordpoging.
Wereldrecord
Christian is de eerste persoon ter wereld die zónder kunstmatige zuurstof 23 meter diep in een ijswaterschacht heeft gedoken! Een extreme prestatie die niet veel mensen zouden overleven. Het extreem koude water was zo’n 0,6 graden Celsius. Ter vergelijking: het water onder een bevroren meer is warmer, namelijk 2 graden Celsius.
Uitdagingen
Niet alleen het ijskoude water vormde een uitdaging. Ook de schacht maakte het lastig. Deze is aan het oppervlak zo’n 3 meter breed, maar word steeds smaller. Hoe dieper je komt, hoe donkerder het wordt. Daarnaast was de hoogte van 3200 meter boven zeeniveau ook een uitdaging. Er is op deze hoogte simpelweg minder zuurstof.