Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: sneeuw voor de Noord-Alpen op komst?

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De skigebieden in het zuiden van de Alpen hebben flink geprofiteerd van de sneeuwval van de afgelopen dagen. Veel skigebieden zijn weer voorzien van een verse laag sneeuw. Maar in de Noord-Alpen mogen er nog wel een aantal vlokken vallen voordat de voorjaarsvakantie begint! Of het gaat sneeuwen in de Noord-Alpen? Je leest het in dit weerbericht.

Situatie op dit moment

Vooral de zuidelijke Alpenlanden en Frankrijk hebben geprofiteerd van de sneeuwval de afgelopen weken. Hier ligt nu weer een dik pak sneeuw, zelfs in de dalen. Maar in de Noord-Alpen wordt er nog gewacht op meer sneeuw. De sneeuw op de piste is nu voornamelijk opgebouwd uit een dun laagje natuursneeuw en kunstsneeuw. De gemiddelde dikte van de sneeuwlaag is vergeleken met de afgelopen jaren echt minder. Ook in de dalen ligt maar enkele centimeters sneeuw. Dit is een gevolg van de nauwelijks voorkomende Nordstau deze winter. Een flinke sneeuwdump zou in het noorden van de Alpen dus erg gewaardeerd worden!

Komende dagen: koud met een zonnetje

De rest van de week is het rustig en prachtig wintersportweer in de skigebieden. Soms gaat de opklaring van de lucht gepaard met laaghangende wolken in het dal. Het kan zelfs nog her en der een paar vlokjes sneeuwen. Maar de komende dagen zijn voornamelijk koud en overdag kun je genieten van een prachtig blauwe lucht.

› Poederlaag op de pistes na recente sneeuwval in de Alpen

Sneeuw voor de Noord-Alpen op komst?

Volgens de voorspellingen komt er daarna een flinke sneeuwdump aan voor de noordelijke Alpen. Het lijkt op de weerkaarten alsof zich een Nordstau aan het vormen is, met als gevolg: sneeuw voor de Noord-Alpen. De temperatuur daalt weer flink de komende dagen, zaterdag wordt het zelfs zeer koud. Dan kan de temperatuur dalen tot rond de -10 graden (1500 meter). De eerste sneeuw valt waarschijnlijk maandag in de noordelijke Franse Alpen, Oostenrijk en Zwitserland, zoals meerdere modellen nu laten zien. Er staat zo’n 20 tot 30 centimeter verse sneeuw (voor nu) op de planning.

Maar maandag is nog ver weg, dus alles is nog mogelijk. Er is namelijk ook een hogedrukgebied ten westen van de Alpen dat roet in het eten kan gooien. Of deze dump er echt gaat komen en hoe groot deze zal zijn, dat kan nog veranderen de komende dagen. We houden je op de hoogte!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in