Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Watertekort in Zuid-Tirol: sneeuw maken verboden

Sneeuwkanon staat aan

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het is je vast niet ontgaan dat er de afgelopen tijd weinig tot geen neerslag van betekenis is gevallen in Zuid-Tirol. De Italiaanse provincie heeft op dit moment te kampen met een watertekort en daarom heeft gouverneur Arno Kompatscher een verordening uitgevaardigd met daarin een verbod op het kunstmatig besneeuwen van pistes.

Waterschaarste

Wat weer betreft is het een bijzondere winter, zeker voor de zuidelijke Alpen. Onvoldoende neerslag heeft geleid tot historisch lage waterstanden in meren en rivieren in Noord-Italië. Zo kon je in februari zelfs te voet naar een eiland in het Gardameer, dat normaal gesproken alleen per boot te bereiken is. RaiNews schreef eind februari al over de minste neerslaghoeveelheid sinds 35 jaar en dat experts pleitten voor maatregelen, ook voor het toerisme. Die maatregelen zijn nu genomen.

Beperkingen op het gebruik van water

In de nieuwe verordening van de gouverneur zijn allerlei maatregelen opgenomen om knelpunten in de drinkwatervoorzieningen te voorkomen en de watervoorraden te sparen. Inmiddels is het al zo’n 18 maanden veel te droog en de waterafvoer in rivieren in Zuid-Tirol ligt dicht bij het historisch minimum. Er wordt ook niet verwacht dat er snel meer water komt. De weersvoorspellingen laten weinig neerslag zien en aangezien er afgelopen winter bijna geen sneeuw gevallen is, zal er weinig smeltwater zijn.

Daarom heeft gouverneur Arno Kompatscher de bevolking opgeroepen water te besparen. Het decreet, dat op 22 maart ondertekent is, is gericht aan alle watergebruikers. De beperkingen op het watergebruik hebben indirect ook gevolgen voor de productie van kunstsneeuw om skipistes mee te besneeuwen. Vanaf nu is elke vorm van technisch besneeuwen verboden. Wanneer dit verbod wordt opgeheven, is niet bekend. De verordening is hier te bekijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in