Stijgvellen zijn vellen met miljoenen kleine haartjes. De vellen bevestig je onder je ski’s tijdens de klim omhoog op een besneeuwde berg. De haartjes zijn schuin bevestigd en zorgen ervoor dat je wel omhoog kunt glijden, maar niet naar beneden. Stijgvellen bieden grip in de sneeuw, zelfs op de steilste bergflanken. Ze zijn onmisbaar voor iedereen die gaat toerskiën. Lees op deze pagina alles over stijgvellen.
De werking van stijgvellen
Toerskiën wint de laatste jaren flink aan populariteit. Voor deze tak van de skisport heb je geen skiliften nodig, maar wel speciaal materiaal, zoals toerski’s, toerskibindingen, een lawine-uitrusting en stijgvellen. Maar wat zijn stijgvellen nou precies? Stijgvellen zijn vellen, gemaakt van synthetisch of natuurlijk materiaal. De vellen hebben twee zijden. De een kant is zelfklevend en die bevestig je onder de ski. Op de kant die de sneeuw raakt, zijn miljoenen minuscule haartjes bevestigd die je kunt vergelijken met de vacht van een dier. Wanneer je de ski in de sneeuw omhoog duwt/glijdt, worden de haartjes gladgestreken. Kom je tot stilstand of glijd je naar beneden, dan buigen de haartjes omhoog en grijpen ze in de sneeuwkristallen. Op die manier wordt weerstand opgewekt die het gewicht van de skiër kan dragen. Daardoor wordt voorkomen dat je terug naar beneden glijdt.
Materiaal stijgvellen
In de tijd dat er nog geen skiliften waren, werd er al gebruik gemaakt van stijgvellen. In eerste instantie werden die gemaakt van zeehondenhuid. Later werd ook de vacht van een kat hiervoor gebruikt. Tegenwoordig zijn de vellen te koop in drie verschillende materialen. Dat zijn:
- Mohair: deze stijgvellen zijn gemaakt van geitenhaar dat afkomstig is van de angorageit. De haren hebben een holle structuur, waardoor ze soepel zijn en een stuk lichter. De werking veranderd niet bij een verandering in temperatuur. Nadeel is wel dat sneeuw sneller aan de haartjes blijft plakken.
- Synthetisch: deze stijgvellen worden doorgaans gemaakt van nylon. Een voordeel is dat dit materiaal waterafstotend is, waardoor er geen sneeuw blijft plakken. Een nadeel is wel dat je minder glijvermogen hebt.
- Combinatie: bij deze vellen is een combinatie gemaakt van beide. Deze soort biedt eigenlijk het beste van twee werelden. Er zijn verschillende varianten te koop. Laat je vooraf goed adviseren.
Soorten en maten
Stijgvellen worden verkocht in allerlei soorten en maten. Er zijn kant en klare stijgvellen, maar ook die je eerst zelf op maat moet snijden. Er zijn twee soorten te onderscheiden. De eerste werkt als een soort sticker. De onderkant van de vellen beschikt over zelfklevend materiaal, waarmee je deze onder je ski’s kunt bevestigen. Bij de tweede soort moet je de vellen vastspannen onder de ski om deze te bevestigen.
Herbruikbaar
Stijgvellen zijn herbruikbaar. Dat betekent dat je niet na ieder gebruik een nieuw setje hoeft aan te schaffen. Wel is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Laat de vellen na gebruik altijd goed drogen en bescherm de plaklaag tegen vuil. Op die manier heb je er het langst plezier van.
Tips voor het gebruik van stijgvellen
- Koop de vellen altijd in de juiste maat van de ski. Niet te lang en niet te kort.
- Laat ze na gebruik goed drogen. Doe dit op een droge, maar niet al te warme plaats. Nooit op de verwarming!
- De vellen moeten niet breder zijn dan de kanten van de ski. Dan verlies je grip.
- Let op de kleefkant en zorg dat hier geen vuil op komt. Blijven de vellen niet meer aan de ski plakken? Je kunt opnieuw lijm laten aanbrengen.