Waarom het dragen van een skibril zo belangrijk is

Op wintersport behoort een skibril tot de uitrusting en dat is niet voor niets. Het niet dragen van een skibril of een bril die de ogen niet goed genoeg beschermt kan leiden tot hele nare gevolgen. Maar wat zijn die gevolgen? En wat is een goede bril? Waar moet die aan voldoen en wat voor interessante technologieën vind je in een hedendaagse skibril? Wij hebben gepoogd dat in een artikel samen te vatten. 

Wat kan er gebeuren als je geen goede skibril draagt?

Als wintersporter moet je een skibril hebben die 100% van de UV-straling blokkeert. Doet de bril dat niet, dan kan dat nare gevolgen hebben. Een opeenstapeling van UV-straling kan leiden tot maculadegeneratie en staar, twee oogziektes die het meest voorkomen in Nederland. Een acuut gevolg van teveel UV-straling is sneeuwblindheid. De ogen worden dan rood en de oogleden zwellen op. Je kunt dan eigenlijk zeggen dat niet de huid, maar de ogen verbrand zijn door de zon. Geloof me, dat is geen pretje. Over het algemeen verdwijnen de klachten na enkele dagen, maar je bent daardoor wel een paar dagen van je vakantie kwijt.

Wat is een goede skibril?

  • Een bril die 100% UV-bescherming geeft. Dat wordt aangegeven met 100% UV of UV 400.
  • De glazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar materiaal, zodat je geen splinters in je ogen kan krijgen bij een val.
  • De bril moet goed aansluiten om je gezicht om inval van UV-licht te voorkomen. Een zonnebril is niet genoeg in verband met de weerkaatsing van de UV-straling in de sneeuw.
  • De bril moet een CE keurmerk hebben, met een cijfer van 1 t/m 4. Voor wintersporters wordt het cijfer 3 en 4 aanbevolen.
  • De kleur van de glazen moet aangepast zijn aan het licht. Gele lenzen zijn geschikt voor zeer zwak licht. Oranje en rode lenzen voor zwak licht en roze en amberkleurige lenzen voor middelmatig licht. Bruine en andere donkere lenzen en spiegellenzen zijn geschikt voor fel licht.
  • De lenzen zijn behandeld tegen beslaan met een zogenaamde antifog coating of er zijn andere technieken in de bril verwerkt die condens voorkomen.

Enkele technologieën om op te letten

Elk jaar weer ontwikkelen producenten van brillen weer nieuwe technologieën die de wintersporter nog meer zicht moeten geven in wisselende omstandigheden. Een merk dat vooroploopt in het ontwikkelen van nieuwe lenzen is Uvex. Het is super interessant om je daar eens in te verdiepen, want er zit meer technologie in een skibril dan je wellicht zou denken.

Variotronic technologie
Een van de laatste hightech snufjes die Uvex heeft ontwikkeld is de Variotronic technologie, die ervoor zorgt dat één lens geschikt is voor alle weersomstandigheden. De lens past de kleur namelijk binnen 0,1 seconde aan de lichtinval en dat is super interessant. In de video hieronder legt Arjen uit wat de technologie precies inhoudt.

Variomatic technologie
In meerdere modellen van Uvex vind je de Variomatic technologie. Die lijkt een beetje op de Variotronic technologie, maar is iets minder hightech. Toch doet het grotendeels hetzelfde, enkel in een iets minder extreme vorm. Dankzij een speciale behandeling van de Variomatic lenzen verandert de kleur van de lens automatisch als het licht verandert. Dit betekent dat je op bewolkte dagen met dezelfde lens kan skiën als op zonnige dagen, wat voor de wintersporter super handig is. Geen gedoe met extra brillen of lenzen mee op vakantie.

Take Off technologie
Naast de beide technologieën hierboven is het ook mogelijk om je lenzen te verwisselen. Dat is niet altijd even snel gebeurd, maar ook daar is een mooi trucje op verzonnen. Met de Take Off lens pas je zelf je lenskleur aan als het licht daarom vraagt. Ook best handig, vooral omdat het snel gaat!

Meer informatie

Wil je meer weten over de bovenstaande technologieën? Kijk dan hier. Ben je op zoek naar een nieuwe skibril boordevol technologie? Check dan of er een mooie bril voor jou tussen zit op de website van Uvex.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?