Nieuwsalert per mail ontvangen

VIDEO: tips om parallel te skiën

Wintersportredacteur

Dat skiën een prachtige sport is, hoeven we je niet meer uit te leggen. Op je latten van de bergen af is gewoon een feestje en hoe beter het gaat, hoe meer plezier je in het skiën hebt. Helaas zijn we niet allemaal geboren met het talent om meteen goed te kunnen skiën, dus zullen we het moeten leren. Eerst leren we de pflug, om vervolgens in stappen over te gaan naar parallel skiën. Voor degene die al parallel kunnen skiën, hebben we een aantal handige oefeningen om nog beter te worden. 

In onderstaande video geeft  CheckYeti geeft een aantal oefeningen om het parallel skiën te verbeteren. Skilerares Jessica van skischool Vacancia in Sölden legt deze oefeningen uit en doet ze vervolgens voor. Bij parallel skiën is de juiste houding van groot belang en deze oefeningen helpen je daarbij.

Gelände

Deze term klinkt heel ingewikkeld, maar in de skiwereld wordt hiermee bedoeld dat je van de ene kant van de piste naar de andere kant van de piste skiet. Hierbij kun je verschillende oefeningen doen, waaronder dus eentje om het parallel skiën onder de knie te krijgen. Deze oefening gaat als volgt: breng je ski’s in de vallijn, dus met je skipunten naar beneden, en geef vervolgens druk op je dalski. Hierdoor maak je een bocht en kom je weer dwars op de piste te staan. Vervolgens breng je je ski’s weer in de vallijn om daarna weer druk op diezelfde dalski te geven. Dit herhaal je tot je aan de andere kant van de piste bent. Daarna doe je hetzelfde trucje, maar geef je druk op je andere ski. In de video hierboven vind je een goed voorbeeld.

Stokken vooruit

De tweede oefening is gefocust op de juiste houding. Je houdt je stokken in beide handen horizontaal voor je. Bij deze oefening zorg je ervoor dat de stokken altijd licht naar het dal zijn gericht. Zo zorg je dat je bovenlichaam in de juiste houding blijft staan tijdens de bocht. Jessica laat in de video zien hoe het moet.

Bocht op één been

De laatste oefening is een bocht op één been. Dit klinkt spannender dan dat het in werkelijkheid is, want je tilt alleen de achterkant van je ski op. De punt van je ski blijft dus altijd in de sneeuw. Deze oefening focust op een aantal dingen, namelijk op je balans, de juiste houding en op de timing van je bocht. Het gaat als volgt. Tijdens je hoogbeweging til je de achterkant van je binnenste ski op. Deze hou je omhoog, waardoor je de volledige bocht op je buitenste been skiet. Aan het eind van je bocht, vlak voor je hoogbeweging, zet je je ski weer neer. Hierna volgt de nieuwe hoogbeweging en til je weer je binnenste ski op. Bekijk de video hierboven voor een goed voorbeeld.

Boek nu je skiles bij CheckYeti!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in