Je kan het als wintersporter bijna niet gemist hebben: minister-president Mark Rutte heeft gisteravond tijdens de persconferentie iedereen geadviseerd om zeker tot half januari niet op wintersport te gaan. Dat lijkt een duidelijk advies, maar roept toch bij veel mensen verwarring op.
De reden voor de verwarring: het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl en het dringende advies van de minister-president hoeven niet met elkaar overeen te komen. Hoe zit dat? En hoe gaan bijvoorbeeld reisorganisaties hiermee om?
Reisadvies kleurcodes
We hebben de afgelopen tijd veel gehoord over de kleurcodes die de Nederlandse overheid heeft gegeven als reisadvies aan landen. Landen waren in het voorjaar oranje, werden tijdens de zomerperiode geel en de meeste landen zijn nu weer oranje gekleurd. Geel betekent dat er in een land veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van wat we in Nederland gewend zijn. Vakantiereizen worden echter niet ontraden, je wordt wel geadviseerd om extra op te letten en je voor te bereiden op de afwijkingen. Bij oranje landen wordt geadviseerd enkel af te reizen voor noodzakelijke reizen. Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Het reisadvies uit deze kleurcodes is echter niet meer het enige reisadvies.
Dringend advies Rutte
Tijdens de persconferentie gaf de minister-president gisteren een algemeen reisadvies. “De wereldkaart is nu al bijna compleet oranje of rood. Reizen is dus sowieso een risico deze winter. En we willen niet dat mensen die nu in het buitenland op vakantie gaan, het virus mee terug naar huis nemen. Het dringende advies wordt daarom: reis tot half januari niet naar het buitenland, tenzij het echt noodzakelijk is.” Dat advies overstijgt het reisadvies van de kleurcodes. Dus dit betekent dat landen de komende tijd van oranje naar geel kunnen veranderen als de situatie daar verbetert, maar dan nog steeds geldt het dringende advies van Rutte om tot medio januari niet naar het buitenland te vertrekken.
Enquête: hoe staat het met jouw wintersportplannen?
Voorlopig nog even dromen
Zoals aangekondigd in de persconferentie, wordt er over een paar weken meer bekendgemaakt over hoe de kerstperiode eruit komt te zien en of er versoepelingen aan zitten te komen. Ook over het reisadvies na half januari wordt dan meer duidelijk. Tot die tijd dromen wij van de wintersport en blijven we jullie inspireren met leuke content over, van én vanuit de skigebieden.
Een kleine oproep aan onze volgers: wij zien de laatste tijd veel negatieve reacties onder onze posts op social media. Naar ons en naar elkaar. Dat is toch nergens voor nodig? Wij begrijpen maar al te best dat wintersport op dit moment niet mogelijk is en dat we er alles aan moeten doen om de zorg te ontlasten. Hoe dat er verderop in het seizoen uitziet, dat is simpelweg niet te voorspellen. Het winterseizoen duurt nog lang en we gaan ervan uit dat we dit seizoen nog veilig kunnen wintersporten. Voor ons is dat een reden om nog berichten over onze grootste passie te delen. Blijf lief en blijf dromen!
Vakantie geboekt: wat nu?
Nu zijn er, inclusief ikzelf, veel mensen die voor de kerstvakantie hun wintersport geboekt hebben. Het dringende advies van Rutte om niet op reis te gaan tot half januari houdt dus in dat hij vraagt de wintersport in die periode te annuleren, zoals hij naar eigen zeggen zelf ook heeft gedaan voor zijn wintersport in januari. Het wintersportseizoen is echter nog lang, dus kijk in plaats van annuleren naar de mogelijkheid om te verschuiven, zouden wij zeggen.
Reisorganisaties geven binnenkort duidelijkheid
Hoe gaan de reisorganisaties om met het dringende advies? Dat zal zich de komende dagen gaan uitwijzen. Sunweb zegt op hun website het volgende: “Wij kunnen het ons goed voorstellen dat de persconferentie van 03-11-2020 veel vragen oproept over jouw vakantie. Of deze nog wel veilig kan doorgaan. In de komende dagen gaan wij dit volledig uitzoeken om meer duidelijkheid te krijgen voor alle vakanties met een vertrek t/m half januari.”
Heb je niet via een reisorganisatie, maar direct bij de accommodatie geboekt? Dan is het goed om met hen contact op te nemen. Niet iedereen zal dezelfde annuleringsvoorwaarden hanteren.
Verzekerd via de reisverzekering
Naast hoe reisaanbieders en accommodatieverschaffers omgaan met het dringende advies van Rutte, is het ook belangrijk hoe verzekeraars ermee omgaan. Stel, je gaat ondanks het advies van de minister-president toch naar een geel gebied op vakantie de komende tijd, hoe staan zij daarin? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van je verzekeraar en je eigen polis. Bekijk dus hun website voor het antwoord hierop en neem contact met ze op indien nodig. Een eerste navraag bij Allianz Global Assistance blijkt dat zij de kleurcode hanteren als maatstaf voor hun dekking. “In principe is geel prima en heb je overal de gewone dekking voor.”
Net zoals het reisadvies met kleurcodes is dit advies ook niet bindend. Het is geen verbod. Als het wintersportland waar jij heen wilt over enkele weken geel kleurt – zoals voor de zomer gebeurde – is het aan jezelf of je dit dringende advies volgt of niet. Let op: wij sporen niemand aan te reizen tegen het advies in van de minister-president, maar geven in dit artikel informatie. Het is in belang van ons allemaal dat we het virus onder controle krijgen!