Wintersport stubaital stubaier gletscher sneeuwzekere skigebieden oostenrijk

© Skiinformatie.nl

Tiroolse gletsjers ingepakt met plastic dekzeil om smelten te vertragen

Dat het klimaat verandert is niks nieuws meer. Gletsjers smelten hard en de eerste is zelfs al officieel ‘dood verklaard‘. In Tirol doet men er alles aan om het smelten tegen te gaan. Al bijna twintig jaar worden de vijf gletsjers in de Oostenrijkse deelstaat op kritische punten ingepakt met speciaal plastic dekzeil, om het gletsjerijs in de zomermaanden te beschermen tegen de zon. Op dit moment zijn er werkzaamheden op de Stubaier Gletscher aan de gang om het oude plastic dekzeil te vervangen.

Oplossing smeltend gletsjerijs: plastic dekzeil

Ooit werd gletsjerijs als ‘eeuwig’ beschouwd, maar de afgelopen jaren zijn we erachter gekomen dat dit helaas niet het geval is en het ijs sneller smelt dan vroeger. De gletsjers trekken ongewoon snel terug. Om hevige smelt tegen te gaan, heeft Tirol een oplossing gevonden met een speciaal plastic dekzijl. Het oerijs wordt bedekt met meters wit zeil van polypropyleen, om het zo te beschermen tegen de zon. Deze oplossing lijkt te werken, alleen is het wel erg kostbaar.

Strategische gebieden ingepakt

In het verleden werden grote delen van de Stubaier Gletscher ingepakt met het plastic dekzeil, maar inmiddels is dit beperkt tot alleen de ‘strategische gebieden’. Aldus pistemanager Christoph Hofer van het gletsjerskigebied. Reden: te hoge kosten. Vooral de gebieden rond de liftpalen zijn kritiek. De palen zijn namelijk deels in het ijs gemonteerd en wanneer dit zou smelten, komt er te veel beweging in de palen. Dit kan, zeker in winderige omstandigheden, tot gevaarlijke situaties leiden.

Lees ook: Skiën in de zomer in Oostenrijk: in dit skigebied kan het

Werkzaamheden op de Stubaier Gletscher

Begin juni is het eerste nieuwe zeil van ongeveer 3,8 millimeter dik aangebracht op de Stubaier Gletscher. Het zeil blijft het hele jaar liggen en elke twee jaar wordt het vervangen. “De komende dagen wordt het oude zeil opgehaald en vervolgens verbrand”, legt Hofer uit. Een team van tien mensen is twee dagen lang bezig met het afdekken van twee liftsteunen. De onderhoudswerkzaamheden gaan waarschijnlijk door tot eind juni. Een paar honderd vierkante meter moet nog worden afgedekt met nieuw polypropyleen zeil. Het zeil is kostbaar, maar het werkt. Hiermee kan men de gevolgen van de klimaatcrisis vertragen. Vanaf 1 juli is de Stubaier Gletscher weer geopend voor gasten, skiën is er alleen niet mogelijk.

››› Zo ziet het plastic dekzeil op de Stubaier Gletscher eruit

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

[spotler formid="11091"]

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

[spotler formid="11141"]