Twee orthopedische chirurgen van ziekenhuisorganisatie Tergooi MC kijken vooruit en geven adviezen voor alle wintersporters. Het wintersportseizoen is aangebroken en daarmee neemt ook het aantal blessures op de pistes toe. Jaarlijks lopen duizenden Nederlanders letsel op tijdens het skiën of snowboarden. De meest voorkomende blessures zijn botbreuken, letsels aan kniebanden en hoofdletsels. Wat kun je doen om dit te voorkomen?
Risico’s verminderen
Om het risico op blessures te verminderen, is een goede voorbereiding essentieel. Regelmatig fysieke training voorafgaand aan de wintersportvakantie versterkt het lichaam en verkleint de kans op letsel. Daarnaast is het dragen van de juiste beschermingsmiddelen, zoals een helm en polsbeschermers, cruciaal voor veiligheid op de pistes.
Ook is het verstandig om de weersomstandigheden en pistecondities goed in de gaten te houden. Slecht zicht, ijzige pistes of zware sneeuwval vergroten het risico op ongelukken. Door je bewust te zijn van deze factoren en je ski- of snowboardstijl hierop aan te passen, kun je veiliger genieten van je wintersportvakantie.
Blessure? Ga naar de arts
Echter, ongelukken kunnen niet altijd worden voorkomen. Bij een blessure is het belangrijk om direct medische hulp te zoeken. In Nederland zijn gespecialiseerde centra met ruime ervaring in de behandeling van wintersportblessures. Zij bieden uitgebreide zorg, van diagnose tot revalidatie, om patiënten snel en verantwoord te laten herstellen.
Tips wintersportblessures voorkomen op een rijtje
Tim Kraal en Niel Becht, beiden orthopedische chirurgen bij Tergooi MC, staan elk jaar in de wintermaanden klaar om wintersporters te helpen. Er zijn zelfs extra spreekuren ingepland voor de juiste diagnoses en behandelingen. Maar preventie is altijd beter! Daarom geven ze enkele belangrijke adviezen voor een goede voorbereiding op je wintersport:
- Train je kracht. “Krachttraining is essentieel voor de stabiliteit van gewrichten, vooral van de knieën,” legt knie- en heupspecialist Becht uit. “Sterke spieren rondom de knie, zoals de quadriceps en hamstrings, beschermen tegen verdraaiingen. Ook de kuitspieren zijn belangrijk, omdat ze je houding in ski- of snowboardschoenen ondersteunen.” Collega Kraal, expert in schouders en ellebogen, adviseert daarnaast schoudertraining: “Sterke schouders kunnen bij een val veel schade voorkomen. Bovendien versterkt krachttraining je botten, wat het risico op breuken verlaagt. Dit is vooral belangrijk voor snowboarders, die vaker pols- of armblessures oplopen.”
- Geef ook aandacht aan het trainen van je balans. “Een goede balans kan het verschil maken tussen vallen en blijven staan,” aldus Kraal.
- Werk ook aan je conditie. “Vermoeidheid zorgt voor verminderde concentratie en verhoogt het valrisico,” waarschuwt Kraal. “Door je conditie te trainen, blijf je langer alert en houd je controle over je bewegingen. Daarnaast is een sterke core essentieel. Een goede rompstabiliteit zorgt voor betere controle en houding op de piste.”
- Pas je snelheid aan. “Ski of snowboard altijd op een snelheid die past bij je niveau en de drukte op de piste,” zegt Becht. “Pas je snelheid ook aan de omstandigheden aan. Ski niet te snel bij losse sneeuw, beperkt zicht of ijzige stukken. Zo voorkom je ongelukken.”
- Pas op met alcohol. “Alcohol vermindert je reactievermogen en evenwicht, wat de kans op vallen vergroot,” legt Kraal uit. “Geniet dus van een drankje, maar wacht tot je veilig van de piste bent. Het heet niet voor niets après-ski!”
- Oefen goede techniek. “Neem skilessen of snowboardlessen om de juiste techniek te leren, vooral als je een beginner bent,” zegt Becht. “Een les van een ervaren instructeur kan je techniek verfijnen en je zwakke punten blootleggen. Dat verhoogt niet alleen je veiligheid, maar ook je plezier op de piste.”
- Zorg voor goede en beschermende uitrusting. “Een goed passende helm is onmisbaar om hoofdletsel te voorkomen,” adviseert Kraal. “Daarnaast moeten je schoenen goed zitten en de bindingen correct zijn afgesteld. Een verkeerde afstelling kan leiden tot blessures.” Voor snowboarders heeft hij nog een extra tip: “Draag handschoenen met polsbeschermers. Deze beschermen je polsen bij een val en verkleinen de kans op ernstige blessures.”
Lees ook: Fit op wintersport: 6 oefeningen voor thuis
Mis je nog iets in je kast voor je volgende wintersport?
Jumbo Sports: bestel het nieuwste wintersportmateriaal
DAKA: voor al je wintersportmateriaal
Bever: wintersportkleding en -materiaal, advies en inspiratie
Duijvestein: ski-, snowboardmateriaal en kleding
Decathlon: alles voor het snowboarden of skiën
Blue Tomato: de nieuwste snowboard- en freeskiproducten
Poederbaas: voor al je base-, midlayers, skisokken en meer