Overal in de Alpen zie je enorme betonconstructies over autowegen om deze te beschermen voor eventuele lawines. Uiteraard noodzakelijk voor de veiligheid, maar erg duur. In Lungau in Oostenrijk kiezen ze voor slimme technologie in plaats van dure bouwwerken: het motto is nu lawineradar in plaats van lawinegalerijen. Is dit een betaalbare oplossing voor de toekomst van veel wegen in de Alpen?
Oude bescherming erg duur
Bij Tweng, boven de Katschberg-Bundesstraße (B99), is er ’s winters vaak groot lawinegevaar. Daarom werd er in 1968 een 300 meter lange beschermingsgalerij van beton gebouwd. Maar dat bouwwerk is dringend aan renovatie toe, en dat zou een stevige tien miljoen euro kosten.
Lees ook: stoplichten op Oostenrijkse weg tegen lawinegevaar
Nieuwe techniek
Daarom wordt nu een moderne oplossing getest: een lawineradar aan de overkant van de helling. Gerald Valentin van de Geologische Dienst van Salzburg legt uit: “Het radarapparaat zorgt voor de nodige veiligheid en is een stuk goedkoper. Bovendien is het milieuvriendelijker dan nieuwe betonconstructies. Dit kan in de toekomst een standaardoplossing voor heel Oostenrijk worden.”
Hoe werkt het?
Een lawineradar kost ongeveer 400.000 euro en werkt vergelijkbaar met een politie-laserpistool. Het apparaat zendt en ontvangt signalen en merkt elke verandering in de sneeuwmassa op. Zodra een lawine dreigt, wordt de weg direct afgesloten. Als het gevaar geweken is, kan de weg weer veilig open. In Weißbach bij Lofer wordt de Pinzgauer Bundesstraße (B311) al succesvol met zo’n radar beveiligd. Een moderne, slimme en duurzame aanpak voor lawinegevaar!
Meer lezen: