Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Swiss-Ski vraagt FIS om Lauberhornrennen van World Cup-kalender te verwijderen

Wintersportredacteur

Naast de Hahnenkammrennen behoort de Lauberhornrennen tot de spectaculairste wedstrijden in het World Cup-circuit. Helaas is het goed mogelijk dat je er aankomende winter voor het laatst van kunt genieten. Swiss-Ski heeft de FIS gevraagd om de wedstrijd van de kalender te verwijderen.

Onenigheid sinds 2016

Sinds 2016 is er een geschil tussen de organisatoren van de Lauberhornrennen in Wengen en de leiding van de Zwitserse skifederatie. Het geschil heeft onder andere te maken met de televisierechten en hoe Swiss-Ski de organisatoren moet compenseren voor deze rechten. De organisatoren willen meer geld en hebben daarom het Hof van justitie voor sport (CAS) ingeschakeld. De zitting was enkele maanden geleden, maar nog altijd is er geen overeenstemming gekomen. Het is zelfs zo erg, dat beide partijen alleen nog maar via advocaten communiceren.

Dieptepunt

Afgelopen woensdag heeft het geschil een nieuw dieptepunt bereikt. Tijdens de online vergadering van het FIS Alpine sub-comité, heeft Swiss-Ski gevraagd om de Lauberhornrennen vanaf seizoen 2021/2022 van de wedstrijdkalender te verwijderen. De organisatie van de Lauberhornrennen laat weten dat deze actie verontrustend en verbazingwekkend is. Zeker omdat Swiss-Ski laatst nog benadrukte hoe belangrijk de wedstrijd voor de wereldwijde skisport is. De organisatoren van de Lauberhornrennen geven aan nog steeds bereid te zijn om te praten. Liever nog een wedstrijd zonder toeschouwers, dan helemaal niks. Ondanks de onsportieve aanpak van Swiss-Ski zijn ze nog steeds bereid om het partnerschap door te zetten en om samen een oplossing te vinden.

Aankomend seizoen laatste wedstrijd?

De wedstrijdkalender voor aankomende winter is al definitief goedgekeurd door de FIS. Het is dus niet meer mogelijk om de Lauberhornrennen dan te cancelen. Swiss-Ski heeft de FIS verzocht om de Lauberhornrennen vanaf seizoen 2021/2022 van de wedstrijdkalender te verwijderen. Als beide partijen er niet uitkomen, betekent dit dat je aankomende winter voor het laatst kunt genieten van de indrukwekkende skirace.

FIS wil Wengen niet kwijt

Uiteraard wil ook de FIS Wengen niet kwijt als wedstrijdlocatie. Om die reden hebben beide partijen al regelmatig met elkaar om tafel gezeten. Laten we hopen dat er een oplossing komt. Het zou echt zonde zijn als dit besluit wordt doorgezet!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in