In de afgelopen 60 jaar is de sneeuw in Oostenrijk steeds minder lang blijven liggen. Het verschil is maar liefst 40 dagen met 1961, blijkt uit onderzoek. Dit zal in de toekomst alleen maar verder afnemen, maar hoe snel is volgens het onderzoek van FuSE-AT van verschillende factoren en scenario’s afhankelijk.
Klimaatverandering
Hoe we om moeten gaan met klimaatverandering staat al jarenlang op de wereldwijde agenda. Door de uitstoot van broeikasgassen warmt de aarde steeds verder op, gletsjers smelten (de eerste is zelfs officieel ‘dood’ verklaard) en ga zo maar door. Onder andere hierom is in 2016 het VN-klimaatakkoord van Parijs ondertekend. In dit akkoord staat dat opwarming van de aarde moet worden beperkt tot onder de 2 graden Celsius. EU-lidstaten hebben samen als doel gesteld in 2030 40% minder broeikasgassen uit te stoten.
Onderzoek naar klimaatverandering in Oostenrijk
Sinds 2018 doen het Climate Change Centre Austria, de Oostenrijkse weerdienst ZAMG en het Instituut voor Geografie van de universiteit van Innsbruck sinds 2018 samen onderzoek naar de veranderingen in het land. Om die in kaart te brengen, maar ook om verschillende toekomstscenario’s neer te leggen. Dit onderzoek doen zij onder de noemer FuSE-AT, oftewel Future Snow Cover Evolution in Austria. Nooit eerder is een dergelijk onderzoek uitgevoerd met zulke gedetailleerde regionale gegevens van de sneeuwcondities in het verleden en de toekomst. Het onderzoek wordt in 2021 afgerond.
40 dagen minder sneeuw
Uit het onderzoek van FuSE-AT is onder andere gebleken dat de sneeuw in vergelijking met 1961 gemiddeld 40 dagen minder lang blijft liggen in Oostenrijk. Achter deze gegevens is het onderzoekteam gekomen, dankzij de resultaten van diverse sneeuwmetingen op 1500 meter hoogte in de afgelopen 60 jaar. Weerstations hebben niet alleen gemeten hoe lang de sneeuw bleef liggen, maar ook wat de gemiddelde sneeuwhoogte van dat jaar was. Enkele weerstations hebben maar weinig tot geen verandering gemeten, maar er is er geen één met een stijging. Over het algemeen sneeuwt het in de herfst steeds later door hogere temperaturen en smelt alles in het voorjaar om die reden sneller weg.
Verschillende toekomstscenario’s
FuSE-AT heeft naar aanleiding van de resultaten verschillende toekomstscenario’s opgesteld. Hoe sterk de verdere daling zich blijft voortzetten, is afhankelijk van de doelstellingen om het klimaat te beschermen. Zonder dit soort doelstellingen verwacht men een verdere afname van het aantal sneeuwdagen van ruim 60% in 2100. Maar, als de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs worden behaald, zal de afname veel lager zijn: zo’n 20% maar liefst.
De toekomst van de skigebieden hangt dus enerzijds af van hoe de politiek hiermee omgaat. In het ergste geval, als ze helemaal niks aan klimaatbescherming doen, zal sneeuw onder de 1000 meter aan het eind van de eeuw vrij zeldzaam zijn. Zelfs kunstmatige besneeuwing zou hier dan niet meer mogelijk zijn.