Jaarlijks worden de toppen van de altijd besneeuwde bergen in de Alpen een stukje hoger. De reden daarvoor? Volgens nieuwe gegevens vanwege het smelten van de gletsers, schrijft NRC.
Jaarlijkse groei van zo’n twee millimeter
Elk jaar groeien de Alpen zo’n twee millimeter per jaar. In een ver verleden groeiden de Alpen een stuk sneller. Dit kwam doordat de Afrikaanse plaat (de plaat die tegen de Euraziatische botste, waardoor de Alpen ontstonden) veel bewoog. Dit is al enkele miljoenen jaren niet meer het geval, maar toch blijven de bergen groeien.
Tot voor kort dacht men dat erosie de oorzaak was van de huidige groei, maar de resultaten van nieuw onderzoek wijzen erop dat dit niet het geval is. De oorzaak: het smelten van de gletsjers. Het is algemeen bekend dat de gletsjers in sneeuwgebieden in smelten, wat tot een stijging van de zeespiegel leidt. Er zijn ook andere gevolgen die deze smeltende gletsjers met zich meebrengen. Het smelten van de gletsjers zou namelijk het gewicht op de aardkorst verminderen waardoor deze soort van ‘opveert’ en waardoor dus de bergen hoger worden.
90% van de groei te wijten aan het smelten van de gletsjers
Onlangs werd in in het tijdschrift Nature Communications het artikel gepubliceerd waarin de bevindingen van het onderzoek werden gedeeld. In dat artikel wordt het mysterie van de groeiende bergen getracht uit te leggen. De nieuwe theorie waarin de smeltende gletsjers de oorzaak zijn van de groeiende bergen is gebaseerd op een nieuw computermodel. Door combinatie van dat model met andere modellen stellen de aardwetenschappers dat de groei van de Alpen voor 90% veroorzaakt wordt door het krimpen van de gletsjers. De overige 10% is volgens hen het gevolg van erosie.