Bijna driekwart van de Zwitserse skiliftmaatschappijen blijft het komende winterseizoen van de prijzen van hun skipassen af. Er zijn zelfs enkele skigebieden die de prijs van hun skipassen naar beneden bijstellen. Goed nieuws voor de wintersporters dus!
Elk jaar weer worden skipassen duurder. Dit wordt meestal verklaard door de grote investeringen die gedaan worden door de skigebieden. Gemiddeld stijgen de prijzen met 0,6%, maar dit jaar niet. Meer dan 70 procent van de bedrijven in Zwitserland verhogen de skipasprijzen dit jaar niet en sommige verlagen ze zelfs, zo blijkt uit een steekproef van de vereniging voor Zwitserse skiliftmaatschappijen.
Het niet verhogen van de skipasprijzen heeft te maken met de slechte concurrentiepositie van Zwitserse skigebieden. De Zwitserse Frank is voor andere Europeanen ontzettend duur en skiën in Zwitserland is daardoor minder aantrekkelijk. Ook de Brexit is niet bevorderlijk voor het wintersporttoerisme naar Zwitserland. Door de skipasprijzen niet te verhogen verbeteren de skigebieden hun concurrentiepositie enigszins.
Variabele skipasprijzen
Naast het vastzetten van de standaardprijs zet ook de trend van variabele skipasprijzen zich dit jaar door, zo meldt de vereniging. Wintersporters kunnen dan online hun skipas boeken, waarbij de pas op rustige dagen goedkoper is dan op drukke dagen. Wil je dus een paar dagen skiën in Zwitserland, boek dan je skipas vast online.
Dure Zwitserse Frank
In januari 2015 werd bekend dat de Zwitserse bank de koppeling met de euro zou los laten, waardoor de prijs van een Zwitserse Frank toen met bijna 20% is gestegen. Het werd toen voor wintersporters van buiten Zwitserland een stuk duurder om op wintersport te gaan in Zwitserland. De Centrale Bank in Zwitserland zorgde voor veel onrust en nog steeds heeft de reisbranche in Zwitserland last van deze beslissing. Meer informatie over dit onderwerp, zie onderstaand artikel.
Wintersport in Zwitserland een stuk duurder door Centrale Bank