Nieuwsalert per mail ontvangen

Shortski vakantie goed alternatief en aanrader!

Foto: Zillertal Arena

Het fenomeen Midweekski is met de komst van de vliegreizen richting de sneeuw bij iedereen wel bekend geworden. Vakanties naar onze oosterburen, waaronder Willingen en Winterberg zijn onder de Nederlanders erg in trek vanwege de korte afstand en de goede bereikbaarheid. Toch bestaan er naast deze gebieden nog genoeg andere mooie opties. Naast de midweekski zijn er ook nog opties tot een zogenaamde weekendski. Beide zijn samen te vatten onder de naam ‘Shortski’. Hierbij de redenen waarom het kiezen voor een Shortski vakantie erg aantrekkelijk kan zijn.

Shortski vakantie

Er zijn natuurlijk legio redenen te bedenken om te kiezen voor een shortski vakantie. De voornaamste zal zijn dat men in een zo kort mogelijk tijdsbestek, zoveel mogelijk uit de wintersport wil halen en dat het liefst voor een zo gunstig mogelijke prijs. Veel aanbieders van shortski vakanties proberen de prijs zo gunstig mogelijk te maken door de accommodatie te combineren met een skipas. Een pas welke de grotere aanbieders vaak tegen gunstige tarieven in kan kopen. Hier valt voor de consument dus een hoop voordeel te halen.

Shortski vakanties worden vaak aangeboden in combinatie met een busreis. Mede hierdoor kan een weekendski of midweekski voordelig uitvallen. Toch kan men er ook voor kiezen om met eigen vervoer te gaan. De auto, maar ook de trein of het vliegtuig zijn hierin goede opties en worden dan ook veel gekozen door de Nederlandse wintersporters.

 

Mijn ervaringen met een shortski.
Dit jaar heb ik zelf ook gebruik gemaakt van een “shortski” vakantie. Een keuze die bij mij vooral gebaseerd was op het feit dat ik door tijdsgebrek niet weer een hele week op wintersport kon gaan (ik ben overigens al een week op wintersport geweest dit jaar). Ging ik de afgelopen jaren een 7 a 8 tal weken naar de sneeuw om skiles te geven zo anders is het nu geworden met de komst van mijn zoontje. Het gebruik van een Shortski vakantie is in deze gevallen ideaal.

Toch blijft de drang om in de sneeuw te staan groot en gelukkig heb ik een tal van collega’s en vrienden die net als mij gek op wintersporten zijn en dagelijks de weerberichten en webcams in de gaten houden. Na het lezen van Hajo zijn bericht over de terugkeer van de kou in de alpen, begon het ook bij ons al snel weer te kriebelen. Na wat onderling contact werd dan ook al snel besloten om nog even naar de Alpen te vertrekken.

Hoe ging dat in zijn werk?
Normaal gesproken als wij een week gaan wintersporten, rijden wij ‘s nachts en zodra wij ‘s morgens het dorp binnen rijden wordt de normale kleding omgewisseld voor ski/snowboard kleding om meteen de berg op te gaan. Iets wat je met een groep volwassen mannen wel kunt doen, maar wat met kinderen een heel ander verhaal wordt.

Een midweekski werd geboekt. Deze midweek liep normaal gesproken van zondag tot en met vrijdag, maar in ons geval hebben wij gebruik gemaakt van de midweekski tot en met woensdag. Ook nu werd besloten om de nacht te rijden om de tijd zo effectief mogelijk te gebruiken.

Vertrek.
Zaterdagavond 29 maart hebben wij de auto volgeladen en zijn wij vertrokken naar de plaats “Flaine” in Frankrijk. Een plaats welke makkelijk te boeken was voor een nette prijs. En welke gunstig en redelijk snel aan te rijden is vanuit Nederland.

Zondagmorgen kwamen wij aan in Flaine en wat bleek we konden meteen het appartement in. Ideaal dus om even snel om te kleden. De skipassen snel opgehaald en hup de piste op. De omstandigheden waren echt nog ideaal te noemen. Strak geprepareerde pistes en prachtig mooi weer. De verse sneeuw van de week ervoor had zijn werk goed gedaan.

‘s nachts kwamen de temperaturen nog goed onder het vriespunt, gelukkig ook maar als je bedenkt dat de temperaturen overdag tegen de 15graden aan lagen. Zo rond een uur of 14:30uur begonnen de lager gelegen delen dan ook wel wat papperig te worden. Iets wat ons niet belette gewoon door te boarden in de hoger gelegen delen. Het voordeel van dit gebied is dan ook wel dat het grootste gedeelte aan de noordzijde ligt.

Na dinsdag en woensdag nog geboard te hebben zijn wij in de namiddag weer naar huis vertrokken. Een heerlijke 4 dagen de sneeuw in geweest en voor ons voor herhaling vatbaar. Hieronder een opsomming van de voor- en nadelen voor een midweekski in het laagseizoen gebaseerd op 4 personen.

De voordelen:

  • Goedkoop (accomodatie + skipas voor 129euro p.p.)
  • Rustig op de pistes
  • geen wachtrijen bij de lift
  • Reiskosten laag door met 4 personen in 1 auto te gaan (wij zijn via Duitsland/Zwitserland gegaan)
  • Kans op mooi weer door laat in het seizoen te gaan.

De nadelen:

  • Vermoeiend omdat je veel doet in een kort tijdsbestek (rijden ‘s nachts en meteen boarden overdag)
  • niet te doen met kleine kinderen (dit kun je opvangen door met de bus mee te gaan, waar je evt makkelijker in kunt slapen).
  • Door het mooie weer kunnen de pistes slechter in conditie zijn.

Conclusie:

Een shortski kan een ideale vakantie zijn voor mensen die wat minder tijd tot hun beschikking hebben. Er zijn legio goede mogelijkheden om te reizen en de prijzen zijn in het laagseizoen een stuk lager. Mede hierdoor kan het erg aantrekkelijk zijn om van een shortski gebruik te maken. Zorg dat je ook bij een shortski even de tijd neemt om alles goed op een rijtje te zetten. Indien je met het vliegtuig gaat let dan goed op de vluchttijden zodat je zoveel mogelijk uit je dag kan halen.

Vergeet natuurlijk niet om je goed te verzekeren!  

 

 

 

 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in