Nieuw onderzoek van het Oostenrijks Curatorium voor Verkeersveiligheid en de Technische Universiteit in Graz geeft meer inzicht in rodelongelukken. Voor de eerste keer werden rodelongelukken bestudeerd middels een crashtest, zoals we die vanuit de autowereld kennen. De uitkomsten zijn erg interessant en tegelijkertijd alarmerend.
Jaarlijks vinden er duizenden rodelongelukken plaats met alleen in Oostenrijk al 2200 gewonden. De sport lijkt misschien onschuldig, maar brengt vele gevaren met zich mee. De meeste wintersporters hebben geen rodeltechniek geleerd en gaan desondanks met hoge snelheid van de rodelbaan naar beneden. Met alle gevolgen van dien. Vorig seizoen stierven er in Oostenrijk vijf personen tijdens het rodelen. Dit nieuwe onderzoek laat zien hoe gevaarlijk rodelen kan zijn en hoe belangrijk het dragen van een helm en de zitpositie van het kind op de rodel is.
Computersimulatie
Voor het eerst in de geschiedenis werden door de onderzoekers rodelongelukken onderzocht aan de hand van met de computer gesimuleerde crashtests. Doel was om aan de hand van de berekeningen te laten zien welke maatregelen de kans op verwondingen kunnen verlagen. Aangezien de meeste dodelijke ongelukken komen door een botsing met een hindernis zoals een boom, werd bij de crashtests daarnaar gekeken.
Helm zeer belangrijk
De crashtests bevestigen wat we natuurlijk allemaal al wisten: de helm is zeer belangrijk tijdens het rodelen. Maar misschien nog wel belangrijker dan gedacht. Bij een kind dat zonder helm op de rodel zit en ergens op botst, bestaat al vanaf 10 km/u een aanzienlijk risico op zwaar hoofdletstel. Vanaf 20 kilometer per uur geldt dit ook voor ribben- en bovenbeenbreuken. Een helm verkleint het risico op hoofdletsel aanzienlijk, onafhankelijk van de snelheid en de hoek van impact.
Zitpositie van kinderen
Wat uit het onderzoek ook duidelijk is gebleken, is dat de zitpositie van kinderen belangrijk is als ze samen met volwassenen op de rodel zitten. Kinderen die voorop zitten, hebben bij een botsing een veel groter risico op zwaar letsel dan kinderen die achterop zitten. Dat komt omdat ze dan als het ware tussen de volwassene en het obstakel geplet worden. Ofwel: als je samen met een kind op de slee gaat zitten, dan zit het kind achterop.