Afgelopen winter was het behoorlijk koud in de Alpen. In het Oostenrijkse dorp Lech werden temperaturen van maar liefst -28° C gemeten. Deze temperatuur wordt nog als warm gezien in het dorp Oymiakon, in centraal Siberië. Als het hier warmer dan -55° C is, dan wordt het als een goede dag beschouwd.
Bevroren wimpers
Vanuit Jakoetsk, de dichtstbijzijnde stad, is het 2 dagen en nachten rijden om in Oymiakon te komen. Het dorpje telt ongeveer 500 inwoners en is hiermee het koudst bewoonde dorp in de wereld. De laagst gemeten temperatuur hier is maar liefst -71° C. In dit dorp moet je altijd op je hoede zijn voor bevriezingsverschijnselen en bevroren wimpers zijn hier meer regel dan uitzondering. De gemiddelde temperatuur in januari is hier -50° C.
Dit bericht bekijken op Instagram
Warmwaterbron
Een eeuw geleden was het dorp een belangrijke stopplaats voor rendierherders, er was namelijk een warmwaterbron waar de kuddes uit konden drinken. Inmiddels hebben veel van deze herders zich permanent in het dorp gevestigd.
Sanitaire voorzieningen
Vanzelfsprekend is er vanwege de lage temperaturen geen lopend water en als je naar het toilet wilt, dan moet je je warme hut verlaten om in de ijzige kou je behoefte te doen op een composttoilet. De bewoners verkrijgen hun drinkwater door ijsblokken, waar ze er genoeg van hebben, te smelten. Verder leven ze van het vlees van paarden, rendieren en van vis.
Voedsel
Om te kunnen vissen worden er twee gaten gehakt in een nabijgelegen meer. De visser trekt vervolgens een net van het ene gat naar de andere om op deze manier vissen uit het water te halen. De paarden hebben zichzelf, net zoals de inwoners, aangepast aan de koude temperaturen. Ze zijn namelijk niet heel groot, waardoor het lichaamsoppervlak dat koud kan worden zo klein mogelijk is. Een keer per maand worden alle paarden verzameld om het ijs van hun rug te krabben.
Trucs bij kou
In onderstaande video, die gemaakt is door het Australische programma 60 Minutes, wordt Oymiakon bezocht en om aan te tonen hoe koud het er is laten ze een aantal dingen zien die alleen bij extreme kou voorkomen. Ze gooien kokend water de lucht in, dat binnen enkele seconden verandert in ijs. Als je een nat t-shirt 10 seconden boven je hoofd zwaait met deze temperaturen kun je deze als een papiertje doormidden scheuren. Het is er zelfs mogelijk om met een banaan, die een hele nacht buiten heeft gelegen, een spijker in hout te slaan.
Warme zomers in Oymiakon
In tegenstelling tot Antarctica, waar het altijd koud is, kent Oymiakon gedurende de zomer temperaturen tot 30° C. Temperaturen die de bewoners aanduiden als extreem warm. Alles wat tijdens de winter bevroren is, is tijdens de zomer drassig. Om deze reden moeten de huizen in het dorp op beton gebouwd worden, zodat ze niet wegzakken.