In een normaal jaar zouden we lekker op wintersport gaan, feesten in de après-ski, lunchen in een knusse berghut, regelmatig uiteten gaan en ook nog eens genieten van een fijne zomervakantie. Helaas is alles anders door corona. Dat merken ook de Oostenrijkse bierbrouwerijen. Omdat alles gesloten is, blijven zij zitten met tonnen bier.
170 miljoen ‘große Bier’ minder verkocht
Oostenrijk staat bekend om de hoge bierconsumptie. In bijna geen enkel ander Europees land wordt jaarlijks zo veel bier geschonken. Maar omdat restaurants, hotels, bars, après-skigelegenheden, festivals, theaters, concerten en alle grote evenementen gesloten of niet mogelijk zijn, is de bierconsumptie behoorlijk gedaald. Een zware klap voor de Oostenrijkse bierbrouwerijen en andere drankhandelaren. Siegfried Menz, voorzitter van de brouwerijvereniging, laat aan Der Standard weten dat er in 2020 zo’n 840.000 hectoliter tap- en tankbier minder is verkocht. Omgerekend komt dat neer op 170 miljoen ‘große Bier’.
Veel bier over
Vanwege de huidige maatregelen is het voor toeristen vrijwel niet mogelijk om op wintersport naar Oostenrijk te gaan. Daarnaast zijn alle horecabedrijven nog altijd dicht en kan er op de piste alleen iets worden afgehaald. Vooral in de skigebieden bleef er daarom extra veel bier over. Alle vaten, die al in het najaar naar de berghutten, restaurants en bars waren gebracht, kwamen langzaamaan allemaal weer terug naar de brouwerijen laat Menz weten. En omdat de houdbaarheidsdatum inmiddels was verstreken, kon het bier niet meer worden verkocht. Ondanks dat de kwaliteit nog prima was. Veel medewerkers gingen daarom maar met het bier naar huis.
Bierbelasting
Een volgend probleem is de bierbelasting. Als het bier niet wordt weggeschonken, krijgen de brouwerijen geen terugbetaling van de al betaalde bierbelasting. “We willen het niet weggooien, maar we willen wel de belasting terugbetaald hebben!” Inmiddels hebben meerdere brouwerijen al liters bier weggegooid. Ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk schijnt dat nog wel mee te vallen, daar is inmiddels al meer dan 50 miljoen liter weggespoeld. Daarom pleit de voorzitter van de brouwerijvereniging voor extra steun en een verlaging van de bieraccijns. Vooral voor alle vaste kosten moeten er oplossingen komen.
Minder bier
In 2020 hebben de meer dan 300 bierbrouwerijen uit Oostenrijk samen 9,6 miljoen hectoliter bier verkocht in het binnen- en buitenland. Goed voor een totale omzet van 1,4 miljard euro. Klinkt veel, maar het is een flinke min. Door de pandemie is de bierconsumptie flink gedaald. Geschat wordt dat er in Oostenrijk ongeveer 100 liter bier per persoon per jaar wordt gedronken. Verwacht wordt dat er in de komende maanden flink wat brouwerijen omvallen door de hoge kosten en misgelopen omzet.