© Skiinformatie.nl

Onderzoek: zo duurzaam is Wintersport Arena Sauerland

Er is steeds meer discussie rondom wintersporten en duurzaamheid. Hoe ‘slecht’ zijn skigebieden voor de klimaatverandering? In bijna alle wintersportplaatsen zijn er maatregelen die doorgevoerd worden om zo duurzaam mogelijk te kunnen opereren. In de regio Sauerland, bij de skigebieden in de Wintersport Arena Sauerland, is er een onderzoek uitgevoerd naar de duurzaamheid en wintersport. De belangrijkste conclusies en feiten delen we graag met je.

Onderzoek naar duurzaamheid wintersport Sauerland

Als het gaat om wintersport en duurzaamheid, is de skiregio Wintersport Arena Sauerland regelmatig in het nieuws te zien. De bekende skigebieden Winterberg en Willingen liggen niet erg hoog en hierdoor is de sneeuwval wisselend. Er worden dan ook jaarlijks sneeuwkanonnen gebruikt om dit tekort op te vullen. Maar, hoe schadelijk is dit voor het milieu? Hoeveel dragen deze skigebieden werkelijk bij aan klimaatverandering? En hoe ziet de toekomst eruit? Om onder andere deze vragen te beantwoorden is er een onderzoek uitgevoerd.

Belangrijkste conclusies

In het 150 pagina lange rapport komen enkele belangrijke onderwerpen naar voren. De belangrijkste: volgens dit onderzoek is wintersport niet schadelijk voor de flora en fauna in de regio. Door de bezetting en het gebruik van de faciliteiten in de winter is het mogelijk om in de zomer het landschap uitgebreid te beheren en de biodiversiteit te behouden. Kijkend naar het energiegebruik kan geconcludeerd worden dat het gebruik in de wintersportbranche bijzonder efficiënt is in vergelijking met andere branches in de economie. Groene stroom wordt in grote percentages gebruikt bij de faciliteiten op de bergen. Daarnaast wordt er in de wintersportgebieden geen gebruikgemaakt van lange toeleveringsketens. Bijvoorbeeld bij de sneeuwproductie, hier wordt het water uit de regio gebruikt en weer teruggeleverd.

De toekomst qua skiën en duurzaamheid?

Aan de hand van het onderzoek kan er ook een kleine voorspelling gedaan worden over de toekomst van wintersport. Uit het onderzoek blijkt dat we nog jaren vooruit kunnen, kijkend naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Klimaatverandering is vooral in de zomer te merken, veel minder in de winter. Daarnaast ontwikkelt de technologie zich razendsnel. Hoewel de hoeveelheid natuurlijke sneeuw de afgelopen jaren is verminderd, kan dit gemakkelijk gecompenseerd worden met sneeuwkanonnen.

De skigebieden in het Sauerland zijn een echte toevoeging in de regio. Daar wordt bijvoorbeeld veel winst behaald. Sinds de opening van de grote skigebieden zijn de aantal openingsdagen verdubbeld, ook is het gebruik van de sneeuwkanonnen veel efficiënter geworden. In vergelijking tot 20 jaar geleden, kan een sneeuwkanon twee keer zoveel sneeuw produceren met dezelfde hoeveelheid energie. De technische ontwikkeling is in het Sauerland goed te zien.

Klimaatneutraal skiën

Sinds 2019 is het doel van de Wintersport Arena Sauerland om klimaatneutraal te worden. Ze zijn hard aan het werk om dichterbij dit doel te komen. Daarbij wordt er onder andere zoveel mogelijk energie uit natuurlijke bronnen gehaald (wind- en zonne-energie) en wordt er onder andere gekeken naar het genereren van warmte uit de sneeuwkanonnen. Er zijn nog veel mogelijkheden die onderzocht worden.

Interessante feiten uit het onderzoek

De pistes van het Sauerland beslaan momenteen 248,3 hectare. Dit is ongeveer 0,047 procent van de totale oppervlakte van de regio.
De skigebieden in de Wintersport Arena Sauerland hadden in de winter van 2020/2021 een totale energiebehoefte van circa 11.275 MWh. Slechts 3,5 procent van de Co2-uitstoot is afkomstig van sneeuwkanonnen.
De skigebieden in Sauerland gebruiken in de winter 87,6 procent groene stroom. 
Het merendeel van de Co2-uitstoot in het skigebied is afkomstig van de sneeuwruimers. Door het gebruik van HVO (biodiesel) kan dit met wel 90 procent worden verminderd. Hiermee wordt momenteel getest.
Een skiliftgast produceert in de winter 32,65 kg Co2 per dag, waarvan 1,1% naar sneeuwkanonnen gaat en 84% naar reizen, maaltijden en accommodatie – die ook worden gemaakt in alternatieve vormen van toerisme. Ter vergelijking: zomervakantiedag in Spanje: 159 kg/dag, langeafstandsreizen met het vliegtuig: 454 kg per vakantiedag.

Lees ook: Denken Nederlandse wintersporters na over duurzaamheid?

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?