© Doppelmayr

Nieuwe stoeltjeslift met kunstmatige intelligentie vervangt deel personeel

Skiliftfabrikant Doppelmayr heeft een grote stap gezet in de evolutie van autonome skiliften. Na het succes van AURO (Autonomous Ropeway Operation) voor gondelliften dat sinds 2020 gebruikt wordt, introduceert het bedrijf nu AURO voor stoeltjesliften. Deze nieuwe ontwikkeling, reeds goedgekeurd door de autoriteiten in Zwitserland en Oostenrijk, belooft een revolutie in de wintersportindustrie, met potentiële besparingen tot 35% op personeelskosten.

AURO: De volgende stap in autonome kabelbaantechnologie

Dit nieuwe systeem, AURO-CLD genaamd, is een doorbraak voor stoeltjesliften. Het systeem heeft recent goedkeuring gekregen voor gebruik in de Zwitserse en Oostenrijkse skigebieden, met ingang van de wintersportseizoen 2023/24. AURO-CLD werd twee jaar lang intensief getest in Wildhaus, Zwitserland, en in het skigebied Silvretta-Montafon, Oostenrijk, wat de betrouwbaarheid en effectiviteit van het systeem heeft bewezen.

Hoe werken autonome stoeltjesliften?

AURO-CLD maakt gebruik van geavanceerde, door kunstmatige intelligentie aangedreven beeldverwerkingstechnologie van Mantis Ropeway Technologies. Dit systeem analyseert realtime beeld- en videogegevens om potentiële gevaren te identificeren en passende acties te ondernemen. Het systeem kan zelfstandig beslissen of de lift moet blijven bewegen, vertragen of stoppen, afhankelijk van de gedetecteerde situatie. Een medewerker in het Ropeway Operation Center (ROC) zorgt voor eventuele storingen. In de video hieronder wordt duidelijk uitgelegd hoe de technologie werkt.

Tot 35 procent kostenbesparing met AI-technologie

Het AURO-CLD-systeem biedt een continue en onvermoeibare waakzaamheid met snelle reactietijden, wat leidt tot verhoogde veiligheid. De combinatie van camera’s en sensoren zoals lichtschermen en drukplaten verzekeren maximale veiligheid in verschillende situaties. Door personeelstekorten kunnen exploitanten van kabelbanen onder druk staan om hun installaties operationeel te houden. AURO-CLD biedt een oplossing door de personeelsbehoefte met tot wel 50% te verminderen, wat kan resulteren in een besparing van tot 35% op personeelskosten.

Onmisbare rol van liftpersoneel

Ondanks de autonome technologie blijft personeel essentieel voor de bediening van stoeltjesliften. Medewerkers in het ROC zijn verantwoordelijk voor het toezicht op een of meerdere AURO-uitgeruste stoeltjesliften. Terwijl AURO-CLD de taken in de bergstations overneemt, blijven medewerkers nodig voor het bevestigen en herstarten van de systemen.

Voordelen van AURO-CLD in één oogopslag

  • Tot 35% verlaging in personeelskosten.
  • Vermindering van personeelstekorten.
  • Verhoogde veiligheid door snelle respons op gevaar.
  • Verbeterde overzichtelijkheid door meerdere camerahoeken.
  • Constante aandacht: het systeem wordt nooit moe.
  • Mogelijkheid tot modernisering van bestaande faciliteiten.

Leuk om te weten: in Serfaus wordt het systeem bij de nieuwe Komperdellbahn gebruikt

Personeelstekort aanpakken

Mantis, gevestigd in Zürich, is een start-up gespecialiseerd in computer vision technologie, mede-ontwikkeld door Doppelmayr. Hun AI-gestuurde camerasystemen en software stellen skigebieden in staat om hun stoeltjesliften autonoom te bedienen, waardoor het personeelstekortprobleem wordt aangepakt en een kostenefficiënt alternatief wordt geboden voor traditionele bedieningsmethoden.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?