Nieuwsalert per mail ontvangen

Nederlandse skiër aan start bij de World Cup in Levi

Wintersportredacteur

Komend weekend staat de eerste slalomwedstrijd van het World Cup seizoen op het programma. In Levi, Finland komen beste skiërs ter wereld bij elkaar om te strijden voor de eerste slalomtitel van deze winter. Ook Nederland wordt vertegenwoordigd tijdens de slalomwedstrijd in Levi. 

World Cup Levi

In een echte ‘winter wonderland’ omgeving in Lapland vinden dit weekend de wedstrijden plaats. Het besneeuwde landschap, koude temperaturen en wilde rendieren zorgen voor een echt wintergevoel in Finland. Dat is een leuk extraatje, maar daar komen de skiërs natuurlijk niet voor.

Sinds 2004 organiseert Levi de eerste slalomwedstrijd van het seizoen. Komende zaterdag barst de strijd tussen de dames los en zondag vechten de heren om de titel. Voor de heren is het zelfs de eerste wedstrijd van dit seizoen, want de openingswedstrijd in Sölden ging niet door vanwege het slechte weer.

 

Titelverdedigers

Afgelopen seizoen won de Slovaakse Petra Vhlova de slalom bij de vrouwen, gevolgd door Mikaela Shiffrin en Wendy Holdener. Levi is de enige wedstrijd waar de skiester uit Slowakije meerdere keren het podium haalde. Het beloofd weer een spannende wedstrijd te worden, want Shiffrin heeft vorig seizoen laten zien dat ze in topvorm is. Ze won toen namelijk zeven van de negen slalomwedstrijden.

Bij de heren is de Duitse Felix Neureuther de titelverdediger. De Duitse skiër raakte kort na de wedstrijd in Levi geblesseerd en kon de rest van het seizoen niet meer in actie komen. Gelukkig herstelde hij en was hij klaar om zijn titel te verdedigen. Tenminste, dat was hij tot vandaag. De Duitse skiër heeft namelijk vanochtend zijn duim gebroken. Het is nog niet zeker of hij zondag de wedstrijd zal starten.

Nu liggen er kansen voor de andere skiërs, want onder andere Marcel Hirscher en Henrik Kristoffersen zijn op revanche uit. Hirscher eindigde vorig jaar als 17eomdat hij nog aan het herstellen was van een gebroken enkel. Kristoffersen daarentegen eindigde vorig jaar als tweede en is gemotiveerder dan ooit om te winnen.

Rendier

Een leuke traditie bij de World Cup in Levi is dat de winnaar een rendier krijgt. De winnaars van vorig jaar zijn dan ook blij om terug te zijn in het Finse dorp, want nu kunnen ze hun rendier weer bezoeken. De rendieren staan op de Ounaskievari boerderij in Finland. Petra Vlhova bezocht afgelopen week haar rendier Igor na bijna een jaar. Op de video hieronder zie je hoe dat ging.

Ook Nederlander aan start

Ook een skiër uit de lage landen staat dit weekend aan start. Komende zondag zal Steffan Winkelhorst zijn eerste World Cup wedstrijd van dit seizoen starten. Twee weken geleden werd Winkelhorst Nederlands Kampioen tijdens de NK Alpineskiën indoor. Hieronder zie je een trainingsvideo van Steffan, dat ziet er in elk geval al goed uit! Wij wensen hem alvast heel veel succes!

World Cup agenda

De volgende wedstrijden die op het programma staan, vinden plaats in Amerika en Canada. In Lake Louise strijden de mannen om de eerste titel op de afdaling en super G. De vrouwen nemen het in Killington tegen elkaar op in de slalom en reuzenslalom. Bekijk het artikel hieronder voor de volledige agenda van het komende World Cup seizoen.

FIS Ski World Cup agenda 2018-2019

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in