Meer informatie over de verschillende wintersportmaanden

De meeste skigebieden in de Alpen zijn open van december tot maart/april, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Dankzij de aanwezigheid van een gletsjer of door de hoge ligging duurt het seizoen in sommige skigebieden veel langer. Sterker nog, in een aantal kun je ook ’s zomers of zelfs het hele jaar door op de latten staan. Benieuwd hoe het zit met de verschillende wintersportmaanden? Alle informatie vind je op deze pagina.

Ga snel naar:

Op deze pagina vind je meer informatie over een wintersport in de verschillende wintersportmaanden. Ben jij op zoek naar meer informatie over een specifieke wintersportmaand? Klik dan op een van de onderstaande links om daar snel naartoe te gaan.

* Op dit moment zijn alleen de meest gangbare wintersportmaanden uitgewerkt. Meer informatie over een wintersport in mei, juni, juli, augustus, september en oktober kun je lezen in het artikel over zomerskiën.

Wintersport in november

Fanatieke wintersporters reizen in november voor het eerst af naar de sneeuw. De zomer is officieel voorbij, het is volop herfst en dus is het hoog tijd voor de eerste afdalingen van het wintersportseizoen. Op de gletsjers en in de hogergelegen skigebieden ligt dan al genoeg sneeuw om lekker te kunnen skiën of snowboarden en het kan zelfs al flink dumpen! Een wintersport in november betekent in alle rust genieten van heerlijke pistes. En dat niet alleen, je profiteert vaak ook van aantrekkelijke aanbiedingen. De vraag naar een wintersport is nog niet zo groot, maar accommodaties willen wel graag alle bedden vullen. Je kunt in deze wintersportmaand vaak extra goedkoop op wintersport.

››› Wintersport in november 2024

Wintersport in december

December is de wintersportmaand waarin het skiseizoen officieel van start gaat. Alle skigebieden zijn weer open en iedereen kan weer volop van de pistes genieten. Een wintersport in december kan aan het begin van de maand in het laagseizoen, maar ook in het hoogseizoen tijdens Kerst of oud en nieuw. De kerstvakantie is de eerste drukke wintersportperiode van het nieuwe skiseizoen. Een bijzondere wintersportperiode, waarbij je kennismaakt met allerlei tradities uit de Alpenlanden. Zodra de laatste schoolbel heeft geklonken, vertrekken de eerste gezinnen richting de skigebieden. De eerste week is doorgaans het rustigst, omdat veel mensen Kerst graag thuis vieren. Iets om rekening mee te houden bij het boeken van een wintersport in deze wintersportmaand. Houd er rekening mee dat de sneeuwcondities in december nog wel eens wisselend kunnen zijn. Bekijk hier een aantal sneeuwzekere skigebieden in de Alpen.

››› Wintersport in december 2024
››› Wintersport in de kerstvakantie 2024

Wintersport met kerst

Wintersport in januari

Een wintersport in januari kan in het hoog-, maar ook in het laagseizoen plaatsvinden. Je kunt bijvoorbeeld skiën in de week van oud en nieuw, maar ook in de weken erna. Kies je voor die tweede optie, dan geniet je in de meeste gevallen van heerlijk rustige pistes. Na de kerstvakantie keert de rust weer even terug en dus is er van lange wachtrijen voor de skiliften vrijwel geen sprake. In januari is het volop winter. Er ligt voldoende sneeuw en regelmatig kan het lekker dumpen. Vergeet geen extra laagje mee te nemen als je de piste opgaat. Het kwik kan in deze maand flink onder nul duiken!

››› Wintersport in januari 2025

Wintersport in februari

Februari behoort tot de drukste wintersportmaanden van het skiseizoen. Niet alleen Nederland, maar ook veel andere landen hebben in deze maand voorjaarsvakantie. Een wintersport in februari is ontzettend gewild en dus zijn accommodaties snel volgeboekt. Op de pistes en in de dorpen is het gezellig druk, op de wegen naar de wintersportbestemmingen staan vaak lange files en ook moet je rekening houden met eventuele rijen voor de skilift. Toch betekent het niet dat de hele maand februari druk is. In de weken voor de schoolvakanties valt het allemaal reuze mee en daarnaast kun je ook nog altijd kiezen voor een van de rustige skigebieden in de Alpen.

››› Wintersport in februari 2025
››› Wintersport in de voorjaarsvakantie van 2025

Wintersport in de verschillende wintersportmaanden skiën in februari

Wintersport in maart

De eerste week van maart staat nog in het teken van de krokusvakantie, maar daarna keert de rust langzaam weer terug in de skigebieden. Het voorjaar doet haar intrede, de dagen worden langer en de kans op een stralend zonnetje neemt toe. Wat ons betreft is maart een van de meest fijne wintersportmaanden voor een skivakantie. ’s Ochtends lekker vroeg de piste op, ’s middags lunchen op een zonnig terras, nog een paar afdalingen en daarna de skidag afsluiten met een biertje of Aperol Spritz in de zon. Lang leve een wintersport in maart!

Ligstoeltjes op een rijtje in een skigebied in de zon

Wintersport in april

April is de maand waarin het skiseizoen voor de meeste skigebieden eindigt. De meesten zijn tot en met Pasen geopend, maar sluiten daarna alle liften en pistes. Op naar de zomer en starten met de eerste eventuele bouwwerkzaamheden voor nieuwe liften. Maar voor het zo ver is kunnen we eerst nog even genieten van een fijne wintersport in april. De grote drukte is voorbij en dus kun je in alle rust van heerlijke pistes genieten. Start op tijd, de zon is in deze maand al vrij krachtig en dus kunnen vooral de lager gelegen pistes snel papperig zijn of zelfs al helemaal gesloten.

››› Beste skigebieden waar je tot eind april kunt skiën

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in