Afgelopen weekend viel een wintersporter in een gletsjerspleet op de Hintertuxer Gletscher. De reden? Volgens de politie ging de man door het slechte zicht over de rand van de officiële piste en viel hij in de spleet. Gelukkig heeft de man geen ernstige verwondingen opgelopen.
Snowboarder valt in gletsjerspleet
Rond 13.00 uur op zaterdag was een 49-jarige Luxemburger op zijn snowboard onderweg in het gletsjerskigebied op de Hintertuxer Gletscher. Hij daalde af van de rode piste nummer 3 richting het Tuxer Fernerhaus. Vlak voor de berghut raakte de snowboarder van de piste. Volgens het persbericht van de politie gebeurde dit door het beperkte zicht. De Luxemburger is na het verlaten van de gemarkeerde piste in een gletsjerspleet gevallen. Gelukkig merkten andere wintersporters dit snel op en schoten ze de man te hulp. Een skiër daalde af naar het Tuxer Fernerhaus en schakelde de hulpdiensten in.
Hulpdiensten in actie
De bergreddingsdienst Tux kwam in actie met drie man. Na ongeveer een half uur is de man uit de 6 tot 7 meter diepe gletsjerspleet gered. Hij raakte hierbij niet gewond.
Gevaarlijk buiten de piste
Elk jaar weer gebeuren er op gletsjers regelmatig ongelukken waarbij wintersporters in gletsjerspleten vallen. Maar wat is een gletsjerspleet nou eigenlijk? Een gletsjerspleet is een diepe scheur in een gletsjer. De spleet kan honderden meters lang en tientallen meters diep zijn. De spleten zijn vooral in de winter zeer gevaarlijk, omdat ze dan bedekt kunnen zijn met sneeuw. Gletsjerspleten worden ook wel het ontzichtbare gevaar genoemd. Waarom? Omdat ze in vele gevallen nagenoeg onzichtbaar zijn. Voornamelijk in de winter kunnen de spleten door de sneeuw bedekt worden. Als wintersporter kun je dan het idee hebben dat je over een vlakke weide aan het skiën bent, terwijl je in feite over een ‘brug van sneeuw’ skiet. Als die brug instort kun je tientallen meters naar beneden vallen.