Wat is een gletsjerspleet?

Elk jaar weer gebeuren er op gletsjers regelmatig ongelukken waarbij wintersporters in gletsjerspleten vallen. Maar wat is een gletsjerspleet nou eigenlijk? Een goede vraag, waarop we in dit artikel antwoord geven. Als eerst een kort antwoord, gevolgd door een uitgebreidere omschrijving.

Wat is een gletsjerspleet?

Een gletsjerspleet is een diepe scheur in een gletsjer. De spleet kan honderden meters lang en tientallen meters diep zijn. De spleten zijn vooral in de winter zeer gevaarlijk, omdat ze dan bedekt kunnen zijn met sneeuw.

Het onzichtbare gevaar

Gletsjerspleten worden ook wel het ontzichtbare gevaar genoemd. Waarom? Omdat ze in vele gevallen nagenoeg onzichtbaar zijn. Voornamelijk in de winter kunnen de spleten door de sneeuw bedekt worden. Als wintersporter kun je dan het idee hebben dat je over een vlakke weide aan het skiën bent, terwijl je in feite over een ‘brug van sneeuw’ skiet. Als die brug instort kun je tientallen meters naar beneden vallen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de onderstaande video.

Soorten gletsjerspleten

Gletsjerspleten ontstaan op verschillende manieren. Wij onderscheiden vier soorten gletsjerspleten:

  • Longitudinale gletsjerspleten: ontstaan in de richting van de gletsjerstroom als ijs langzaam uitspreidt over de zijkanten om een grotere vlakte te beslaan. Dit gebeurt meestal aan de zijkanten van de gletsjers.
  • Marginale gletsjerspleten: ontstaan aan de zijkant van de gletsjers als het ijs botst met wanden van de vallei.
  • Dwarse gletsjerspleten: ontstaan op plekken waar de helling steiler wordt. Het ijs moet aan de oppervlakte meer afstand overbruggen dan op de bodem en scheurt daardoor.
  • Radiale gletsjerspleten: ontstaan als een gletsjerstroom de bocht om moet. De buitenkant moet dan sneller bewegen dan de binnenkant, daarom scheurt het ijs.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in