Nieuwsalert per mail ontvangen

Late vorst en sneeuw in april wordt steeds zeldzamer

De afgelopen jaren is het steeds zeldzamer geworden, sneeuw en vorst in april. Na het jaar 2000 zijn de winters milder geworden. Zo veel sneeuw rond deze tijd is bijzonder. Volgens de klimatoloog Alexander Orlik van ZAMG waren de Oostenrijkse skigebieden iedere twee tot vijf jaar rond eind april zeker van sneeuw en vorst. Dit was voor 2000 en is daarna flink veranderd. Toch zou je dat niet zeggen als je nu in de Alpen bent.

Na het jaar 2000 een inzinking van de winter

We kunnen nog volop genieten van de sneeuw en dat terwijl de lente al volop bezig is. De Alpen hebben een bizarre laag sneeuw mogen ontvangen. De temperatuur ligt ver onder het vriespunt en dat betekent dat we nog wel even kunnen genieten van deze winterse omstandigheden. Dit is echter zeldzaam geworden.

16 jaar geleden in 2001 bleek het de laatste keer in april te zijn dat Innsbruck wit kleurde, een lange tijd geleden dus. Innsbruck ligt natuurlijk ook een stuk lager dan veel skigebieden. Toch zijn veel skigebieden lange tijd niet zo goed bedekt geweest met een laag sneeuw in april als nu.

De natuur past zich aan

Door de inzinking van de winter afgelopen 20 jaar heeft de natuur zich hier op aangepast. De bloei van onder andere kersen, abrikozen en andere fruitsoorten begint nu zo’n 10 dagen eerder dan voor het jaar 2000.

April kleurt zo wit als in januari

Sneeuw, sneeuw en nog veel meer sneeuw. Dat is waar de Oostenrijkse Alpen mee bedekt worden op dit moment. De omstandigheden zijn om te genieten. Skiën over poedersneeuw en uitstekend geprepareerde pistes. Het lijkt net januari, wanneer het winterseizoen op zijn best is. Hieronder enkele shots van vandaag.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in