sneeuwkan

© Skiinformatie.nl

Is kunstsneeuw slecht voor de bodem?

Sneeuwkanonnen en kunstsneeuw horen anno 2023 bij wintersport. Zonder kunstsneeuw ziet wintersport er op veel plekken heel anders uit. Deze week kwam kunstsneeuw in opspraak, omdat een nieuwe studie aangetoond zou hebben dat kunstsneeuw slecht voor de bodem zou kunnen zijn. Die studie wordt echter ook bekritiseerd.

Waaruit bestaat kunstsneeuw?

De productie van kunstsneeuw is in sommige gletsjerskigebieden alweer op gang gekomen en het duurt niet lang voordat ook in andere skigebieden de sneeuwkanonnen weer staan te loeien. De ingrediënten voor kunstsneeuw, ook wel technische sneeuw genoemd, zijn simpel. Het enige ingrediënt is namelijk water. Dat water wordt over het algemeen uit aangelegde (stuw)meren gehaald en is veelal smeltwater. Dat wordt door de sneeuwkanonnen of sneeuwlanzen in hele kleine druppeltjes de lucht in gespoten en die bevriezen bij lage temperaturen. En zo ontstaat kunstsneeuw.

kunstsneeuw slecht voor bodem
Sneeuwkanonnen zie je in bijna elk skigebied

Waarom zou kunstsneeuw slecht voor de bodem zijn?

Een onderzoek in opdracht van de Zuid-Tiroolse politieke partij Grüne (vertaald Groenen) heeft nu als uitkomst dat ondanks dat kunstsneeuw enkel uit water bestaat, het toch slecht voor de bodem kan zijn. In een persbericht schrijven ze dat “kunstmatige besneeuwing en het prepareren van pistes leiden tot uitputting van de bodem, verzwakking van de vegetatie en een groter risico op erosie.” Tegen ORF Tirol zegt onderzoeksleider Gianluca Vignoli dat “geprepareerde kunstsneeuw de bovenste grondlagen bevriest en dat beschadigt de vegetatie.”

Kritiek op studie

De studie kan op kritiek rekenen in de branche. Tegenover de Tiroler Tageszeitung zegt Michael Rothleitner, de leider van het Sneeuwcentrum Tirol dat zich intensief bezigheid met technische besneeuwing, dat niet de soort sneeuw het probleem is. “In principe kan sneeuw de bodem beschadigen. Het maakt echter niet uit of de sneeuw uit de lucht valt of uit sneeuwkanonnen komt. Het probleem is het prepareren. Als de sneeuw te compact is, vermindert dit de luchtdoorlaatbaarheid, wat op zijn beurt een ongunstig effect heeft op de plantengroei. Volgens Rothleitner zijn de skigebieden daarvan op de hoogte en zijn zij opgeroepen dat in de gaten te houden.

Ook Reinhard Klier, van de vakvereniging Oostenrijkse bergliften, uit zijn kritiek op de onderzoeksresultaten in het artikel van de Tiroler Tageszeitung. “De bescherming van de bodem onder de pistes is belangrijk voor ons. De stellige uitspraken in de analyse uit Zuid-Tirol beschouw ik als onrechtmatig.”

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?