Nieuwsalert per mail ontvangen

Is kunstsneeuw schadelijk voor de natuur?

Heeft kunstsneeuwproductie een negatief effect op de vegetatie? Een vraag die al jarenlang besproken wordt en veel discussies oplevert. Uit een nieuw onderzoek van Susanne Popp, expert op het gebied van natuurwetenschap, blijkt dat kunstsneeuwproductie wel degelijk invloed heeft op de vegetatie. Het water en de opslag voor het water bevatten meer mineralen, waardoor de zuurgraad van de bodem stijgt. Dit zorgt voor negatieve omstandigheden voor verschillende plantensoorten in de bergen. Ook geeft zij aan dat kunstsneeuw verschillende positieve effecten heeft op de vegetatie. 

Om vroeg in het seizoen de skiliften te kunnen openen moeten skigebieden een flinke hoeveelheid kunstsneeuw produceren. Veel skigebieden zijn zelfs afhankelijk geworden van kunstsneeuwproductie vanwege de lage ligging. De afgelopen drie jaar is de seizoensstart twijfelachtig, omdat skigebieden te weinig natuursneeuw ontvangen. 

Kunstsneeuwproductie krijgt al jarenlang veel weerstand van verschillende natuuractivisten. Het zou schadelijk zijn voor de natuur, terwijl skigebieden aangeven dat dit totale onzin is. Het is dan ook weer wachten op reactie van de skigebieden op dit onderzoek. Zo natuurvriendelijk mogelijk kunstsneeuw produceren is een van de belangrijkste speerpunten van skigebieden, omdat zij weten dat dit onder druk staat. Afwachten dus!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in