Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoe wintersport en natuurbehoud samengaan in Kleinwalsertal

© Basti Heckl

Wintersportredacteur

Ben je al eens in het Kleinwalsertal geweest voor een wintersport? Een verblijf in deze regio staat gelijk aan volledige ontspanning en het even achter je laten van het dagelijkse leven. Of je nu met of zonder ski’s onderweg bent in dit dal, de natuur staat hier centraal. Precies daar draait een project in het Kleinwalsertal om, genaamd ‘Natur bewusst erleben’. Wat dit initiatief inhoudt? Lees snel verder!

Project: de natuur bewust beleven

Dit initiatief in het Kleinwalsertal brengt alle belanghebbenden samen, van toerisme tot landbouw, bosbouw, landeigenaren en de jacht. Er zijn oplossingen ontwikkeld om de toenemende druk op het ecosysteem te verminderen. Als onderdeel van dit project zijn er in de beschermde gebieden verschillende informatiepunten gecreëerd. Wintersporters kunnen deze informatie vinden op kaarten en via digitale portals. Daarnaast is er een gedragscode opgesteld voor alle wintersporters om hen bewust te maken van hun gedrag tijdens de wintersport. Gedurende de hele winter zullen rangers in het gebied aanwezig zijn om bezoekers informatie te geven over de natuur in het Kleinwalsertal.

Wat je tijdens je wintersport kunt doen?

Er zijn een paar zaken waar je tijdens je wintersportvakantie rekening mee kunt houden om de natuur te beschermen. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet:

  • Blijf op de uitgezette paden en routes, zo respecteer je de beschermde gebieden.
  • Vermijd schemertijden. In de ochtend- en avonduren zijn de meeste wilde dieren op zoek naar voedsel. Als deze dieren gestoord worden kunnen ze gestresst raken.
  • Neem je afval mee. Dit is misschien een hele logische voor velen, maar het gebeurt nog steeds te vaak dat afval achtergelaten wordt in de natuur. Ook organisch afval kun je het beste meenemen, op hoogte wordt dit maar heel langzaam gecomposteerd.
  • Ga veilig de bergen in. Ga goed voorbereid op pad in de winter. Zorg ervoor dat je alle informatie hebt voordat je vertrekt. Dit omvat zorgvuldige informatie, een reisplanning en de juiste uitrusting. Ben je niet zeker, ga dan op pad met een gids.

Een ander soort wintersport

Heb je al eens overwogen om te winterwandelen of langlaufen tijdens je wintersportvakantie? In het Kleinwalsertal zijn de mogelijkheden eindeloos.

Winterwandelen op 50 kilometer aan paden

Op de 50 kilometer aan winterwandelpaden kun je door prachtige landschappen wandelen. Ontdek bijvoorbeeld de indrukwekkende Breitachklamm, een unieke kloof. Een andere aanrader is de Gottesacker wandelroute op 2000 meter hoogte, waar het besneeuwde landschap werkelijk prachtig is. Ook kun je een van de vele wandelingen met een berggids maken om de natuur echt te leren kennen!

Meer informatie ›

Langlaufen in het Kleinwalsertal

Er zijn ook 50 kilometer aan langlaufloipes te vinden in het Kleinwalsertal. Hier kun je echt genieten van de rust. Heb je nog nooit gelanglauft? Na een eenvoudige beginnerscursus kun je op pad! Langlaufuitrusting is te huur bij verschillende sportwinkels in het dal. De loipes zijn verdeeld in verschillende niveaus, zodat je je eigen uitdaging kunt kiezen.

Meer informatie ›

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Kleinwalsertal.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in