Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het wordt kouder en beginnen we nieuwjaarsdag winters?

Elke dag het laatste wintersportnieuws

We plaatsten afgelopen week al een bericht over het feit dat het gaat sneeuwen in de Alpen. Op dit bericht werd uiteraard vreugdevol gereageerd, want de skigebieden hebben de nieuwe sneeuw hard nodig. De voorspellingen die gegeven werden door de bekende meteorologen in Nederland lijken uit te gaan komen, want we gaan het nieuwe jaar winters beginnen.

Dat het weer kouder wordt in de Alpen is duidelijk te merken in de skigebieden. Overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt en ’s avonds is het beduidend kouder. Je moet dan ook elke ochtend de ruiten krabben om een beetje goed zicht te hebben op de weg tijdens het autorijden. Normaal gesproken balen wij daarvan, omdat het een enorm rot werk is, maar nu de condities nog niet super zijn in de skigebieden hopen wij hier alleen maar op.

Uiteraard vraagt iedereen zich af: “Hoeveel sneeuw gaat er dan vallen?” Jammer genoeg laten de weerkaarten op dit moment geen grote dump zien, maar wie weet gaat dit nog veranderen. Op nieuwjaarsdag kunnen we gaan rekenen op circa 5 à 10 cm verse sneeuw. Dan nemen we een korte pauze en wordt er op 3 januari een stuk meer verwacht: namelijk 10 tot 15 cm. Dit heeft te maken met de neerslaggolf die van het zuidwesten naar het noordoosten trekt. In de Oostenrijkse Alpen valt er jammer genoeg niet heel veel, maar de Franse Alpen kunnen misschien rekening op iets meer sneeuw volgens Wintersportweerman Hajo. De week na nieuwjaarsdag zien de voorspellingen er een stuk positiever uit, maar daar kunnen we jammer genoeg nog geen goede voorspelling voor geven. 

Tot nieuwjaarsdag is het stralende weer overheersend. Prachtige vergezichten, strak blauwe lucht en een heerlijk zonnetje zorgen voor droomcondities op de berg. Qua weersomstandigheden dan, want alleen de hogergelegen skigebieden profiteren van dit lekkere weer. De kleinere skigebieden die lager liggen en nauwelijks de beschikking hebben over sneeuwkanonnen kijken uit naar het nieuwe jaar, want dan kunnen eindelijk de skiliften geopend worden. We gaan dus snel plaatjes zoals hieronder spotten in de Alpenlanden.

Sneeuw in mei

Het is langzamerhand kouder aan het worden en daar worden we heel vrolijk van. De sneeuwkanonnen kunnen hierdoor weer vaker ingezet gaan worden zodat de pistes ook voor nieuwjaarsdag worden voorzien van een laagje verse sneeuw. De sneeuwval die wij nu in het vizier hebben zorgt nog niet voor een enorme dump, maar de winterse signalen zijn er in ieder geval. We blijven positief!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in