In heel Oostenrijk zijn vanaf vandaag winterbanden verplicht

De maand november is begonnen, en daarmee is het vanaf vandaag ook door heel Oostenrijk verplicht om winterbanden onder je auto te hebben zitten. Uit een rondvraag van de ARBÖ, Auto-, Motor- und Radfahrerbund Österreichs, blijkt dat 42% van de auto’s in Oostenrijk nog niet is voorzien van winterbanden.

Waarom winterbanden?

Dit jaar zijn er al meerdere ongelukken op de Tiroolse straten gebeurd tijdens winters weer. In veel gevallen hadden de betrokkenen bij deze ongelukken nog zomerbanden onder de auto zitten. Winterbanden presteren al beter bij temperaturen van 7 °C of lager. Het rubber van zomerbanden verhardt bij deze temperaturen, hierdoor verlies je grip op de weg. Dus winterbanden zijn niet alleen verstandig bij winterse omstandigheden zoals sneeuw of ijs, maar eigenlijk is het al verstandig om aan het begin van de herfst een afspraak te maken om je banden te wisselen.

Onderscheid bij winterbanden

Naast dat alle personenauto’s tot 3,5 ton alleen tot winterbanden verplicht zijn tijdens deze periode, zijn auto’s met meer dan acht stoelen gedurende deze periode verplicht om te allen tijde sneeuwkettingen mee te hebben. Sowieso is het verstandig voor iedereen om sneeuwkettingen mee te nemen wanneer je op pad gaat.

Voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton geldt deze verplichting ook. Met deze maatregel wil men voorkomen dat de winterse wegen onbegaanbaar raken door vastzittende zware voertuigen. Vrachtwagens tot 3,5 ton zijn van 1 november tot 15 april verplicht om op winterbanden te rijden.

Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 1 oktober tot 31 mei.

 

Gevolgen bij overtreding

Wanneer je je niet aan de winterbandenplicht houdt, ligt het aan de ambtenaar of je een boete krijgt of een strafrechtelijke vervolging. In het geval van een boete kun je rekenen op een boete van €5.000,-. In het geval dat je een risico vormt voor de verkeersveiligheid heeft de politie het recht om te voorkomen dat je verdere rijdt.

Wanneer je zonder winterbanden een ongeluk krijgt, kun je rekenen op problemen met de verzekering. De verzekering betaalt namelijk niet voor de schade wanneer je op zomerbanden rijdt in winterse omstandigheden. Het advies vanuit ARBÖ luidt logischerwijs als volgt: ‘Houd je aan de winterbandenplicht, dit is een gemakkelijke manier om juridische problemen te voorkomen’.

Onderzoek

Heb je nog niet de juiste banden voor je auto en vertrek je binnenkort naar de sneeuw? In onderstaand artikel delen wij onderzoeksresultaten van een aantal winterbanden voor dit seizoen. Zorg dat je goed voorbereid aan je wintersportvakantie begint.

Wat zijn de beste winterbanden van 2018?

 

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?