Rodelen is een geliefde activiteit tijdens de wintersport voor jong en oud, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Jaarlijks raken in Oostenrijk ongeveer 2200 mensen gewond tijdens het rodelen, waarbij gemiddeld twee slachtoffers overlijden. Het Oostenrijkse Curatorium voor Verkeersveiligheid (KFV) waarschuwt voor de gevaren en benadrukt het belang van voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van een helm.
Gewonden tijdens het rodelen
Uit cijfers van het KFV blijkt dat 75% van de gewonden tijdens een rodelincident geen helm droeg. Zelfs bij lage snelheden, zoals 10 km/u, kunnen botsingen ernstige letsels veroorzaken, vooral bij kinderen. Dit toont het belang aan van beschermende uitrusting en een goede voorbereiding.
Het belang van een helm
Een skihelm is eigenlijk essentieel bij rodelen. Die beschermt het hoofd tegen de impact van een botsing. Het KFV adviseert om te kiezen voor een helm die voldoet aan de Europese norm EN 1077. Een goed passende helm is cruciaal: hij moet stevig zitten zonder te knellen.
Lees ook: Skihelm kopen: tips en informatie
Tips tijdens het rodelen
Tests van het KFV tonen aan dat de remmethode cruciaal is voor de veiligheid. Bij een snelheid van 25 km/u resulteert het gebruik van speciale rodelhandremmen in de kortste remweg (7 meter), gevolgd door het ‘opkanten’ van de rodel (8,7 meter), remmen met schoenen voorzien van spikes (10 meter) en remmen met gewone winterschoenen (14,7 meter). Bij het remmen met winterschoenen is het belangrijk om de volledige voetzool dicht naast de glijders op de rodelbaan te plaatsen, in plaats van alleen met de hielen te remmen.
Vaak zitten kinderen voorop de rodel bij een gezamenlijke afdaling, maar volgens het KFV is dit niet de ideale positie. Wanneer twee personen samen rodelen, dient de sterkere of zwaardere persoon vooraan te zitten. Bovendien moet men nooit met het hoofd vooruit rodelen.
Hieronder een nog een lijstje met tips voor als je veilig wil rodelen:
- Basisuitrusting: Draag winterbestendige kleding, handschoenen, stevig schoeisel, skibril en een helm.
- Controleer de rodel: Inspecteer de rodel op eventuele schade voordat je vertrekt.
- Respecteer waarschuwingen: Negeer geen afsluitingen of waarschuwingsborden.
- Fysieke conditie: Ga alleen rodelen als je in goede lichamelijke conditie bent.
- Gebruik de rodelbaan correct: Loop bij het omhoog gaan langs de rand van de rodelbaan en houd rekening met anderen tijdens de afdaling.
- Kies passende routes: Selecteer afdalingen en snelheden die passen bij je eigen vaardigheden.
- Vermijd alcohol: Drink geen alcohol voor of tijdens het rodelen.
- Rodelen in het donker: Gebruik een hoofdlamp en draag reflecterende kleding voor betere zichtbaarheid.