Het vignet Zwitserland 2024 is verplicht voor alle motorvoertuigen die in dat jaar gebruik willen maken van de Zwitserse snelwegen. In elk geval dat je door Zwitserland heen gaat. Dus niet alleen als je er woont, maar ook als je op wintersport gaat naar het land of als je op doorreis bent. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over het vignet Zwitserland 2024, inclusief meer informatie en een aantal tips en tricks.
Waarom een vignet in Zwitserland?
Iedereen die op de Zwitserse snelwegen rijdt (nationale wegen), moet sinds 1985 tol betalen. Dit betaal je door middel van het vignet Zwitserland 2024. De tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Alle zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens en zware campers betalen bij de grens ‘Schwerverkehrsabgabe’.
Let op: reis je met een caravan, vouwwagen of aanhanger? Dan moet je twee vignetten aanschaffen. Een aanhanger van een motor is hierop vrijgesteld.
Prijs vignet Zwitserland 2024
De prijs van het vignet Zwitserland ligt sinds 1985 vast op CHF 40,-. Er wordt verwacht dat de prijs de komende jaren niet zal veranderen. De prijs van het vignet Zwitserland 2024 zal dus naar verwachting hetzelfde zijn als die van de vorige jaren. Omgerekend komt dit neer op € 40,- (afhankelijk van de wisselkoers kan dit bedrag hoger of lager zijn). De prijs is exclusief verzendkosten.
Waar kun je het vignet Zwitserland 2024 kopen?
Voor nu geldt nog het vignet 2023 in Zwitserland, de versie voor 2024 is al te pre-orderen. Het vignet kun je op verschillende manieren kopen: bij de grens, online via Vignetbestellen.nl of bij de ANWB. Koop je het vignet bij de grens, let dan op je moet betalen met Zwitserse franken, pin of creditcard. Als je met euro’s betaalt, krijg je de Zwitserse frank vaak tegen een zeer ongunstige wisselkoers terug. Dat kun je voorkomen! Sinds augustus 2023 kun je naast het fysieke vignet ook een digitale versie aanschaffen.
Digitaal vignet Zwitserland
Het digitaal vignet Zwitserland heeft lang op zich laten wachten, maar is er dan eindelijk. Vanaf 1 augustus 2023 is naast het fysieke vignet ook het digitale vignet verkrijgbaar. Hoe je eraan komt? Dat is vrij simpel. Sinds enkele jaren kun je in Oostenrijk een digitaal vignet kopen. En dat is wel zo makkelijk, want het scheelt je weer de sticker van het autoruit afkrabben. Bovendien kun je het vignet gemakkelijk thuis aan je kenteken koppelen. Na Oostenrijk volgt ook Zwitserland met de digitale variant. Per 1 augustus 2023 is het vignet beschikbaar in de webshop van de Zwitserse overheid.
Je koopt het vignet via www.e-vignette.ch. Je hebt een creditcard nodig of een account bij TWINT (een Zwitserse betaaldienst). Mogelijk wordt het fysieke vignet in de toekomst afgeschaft, als blijkt dat minder dan 10 procent van de vignetten nog fysiek verkocht wordt.
Handige tips voor het vignet Zwitserland 2024
- Het vignet Zwitserland is geldig van 1 december 2023 t/m 31 januari 2025. Gaat de ruit van je auto in de tussentijd kapot en moet deze vervangen worden? Geen zorgen, je hebt gewoon recht op een nieuw vignet. Wel heb je daarvoor het aankoopbewijs nodig. Bewaar dit dus altijd goed!
- Het vignet Zwitserland is alleen te koop voor 14 maanden. Een goed excuus om ’s zomers nog een aantal dagen te gaan skiën op de gletsjer in Zermatt of Saas-Fee. Of als je op zomervakantie gaat naar Zwitserland of Italië natuurlijk.
- Rijden zonder vignet betekent een boete van CHF 200,-. Zonde van het geld!
- Bewaar altijd het aankoopbewijs.
- Op deze website vind je nog meer informatie over het vignet Zwitserland.
Hoe moet je het vignet Zwitserland opplakken?
Het vignet Zwitserland plak je altijd op de binnenzijde van de autoruit. Dit kan (vanuit de auto gezien) linksonder, linksboven of in het midden onder de binnenspiegel. Doe dit nooit met plakband, maar gebruik altijd de sticker! In de onderstaande video zie je hoe het moet.
Ook interessant:
Naast het vignet zijn er nog een aantal andere dingen waar je op moet letten als je met de auto op wintersport gaat. We hebben een aantal handige links over winterbanden, sneeuwkettingen en autoverplichtingen voor je op een rijtje gezet.