Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Snowlife

Eerste skigebieden starten dit weekend met het zomerseizoen

Wintersportredacteur

Aankomend weekend is het eindelijk zo ver. Verschillende skigebieden starten dan met het zomerseizoen. De Oostenrijkse gletsjers gaan open voor wintersporters en andere gebieden voor wandelaars, mountainbikers en natuurliefhebbers. Omdat er nog steeds geen officiële coronaregels zijn opgesteld door de Oostenrijkse overheid, heeft men zelf maatregelen getroffen.

Eigen richtlijnen

Omdat de overheid nog steeds geen officiële regels heeft opgesteld voor bergliften, hebben de gebieden zelf hygiëne- en veiligheidsmaatregelen getroffen tegen het coronavirus. Uiteraard is dit een aanvulling op de maatregelen die in het algemeen gelden.

In Karinthië zijn speciale checklists uitgewerkt voor het personeel en de bezoekers. Hierin zijn onder andere richtlijnen opgesteld voor het veilig in- en uitstappen in bergliften met de daarbij behorende desinfectiemiddelen. Die zijn inmiddels naar de overheid gestuurd ter goedkeuring. Of die het daar ook mee eens zijn, is nog niet duidelijk. Bij zwembaden was er ook lang onduidelijkheid, maar met diezelfde strategie kwamen er snel richtlijnen. De deelstaat is bijvoorbeeld ook pionier op het gebied van richtlijnen voor hotels.

Regels

Elk type lift heeft andere regels omtrent de veiligheid. Een stoeltjeslift voor 6 personen is natuurlijk anders dan een 4-persoons gondel. Het dragen van een gezichtsmasker is in ieder geval op veel plekken verplicht. Zeker als de 1 meter afstand regel niet wordt gewaarborgd. Ook zijn er regels voor gezinnen, stellen die samenwonen en mensen die elkaar niet kennen. Omdat het toerisme ontzettend belangrijk is, doen de gebieden er alles aan om iedereen een veilige en gezonde vakantie te garanderen.

Skiën op verschillende gletsjers

In Oostenrijk is skiën vanaf aankomend weekend mogelijk op verschillende gletsjers. Op 29 mei openen de Hintertuxer Gletscher, Kaunertaler Gletscher en Kitzsteinhorn enkele liften en pistes voor wintersportpubliek. Uiteraard zijn er allerlei maatregelen getroffen om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Zell am See – Kaprun heeft deze duidelijk uitgewerkt op de website voor verschillende vormen van recreatie. Die kun je hier bekijken. Voor de andere skigebieden zijn de regels ons nog niet duidelijk.

Mogen wij die kant al op?

Helaas geldt er voor Nederlanders nog altijd een negatief reisadvies. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en daar hoort een vakantie dus niet bij. Zolang de premier niet met een ander advies komt, is reizen dus niet officieel toegestaan. Meerdere landen hebben de grenzen inmiddels geopend voor Nederlanders of zijn van plan dit te doen. Hoewel een reisadvies niet bindend is, kan dit wel invloed hebben op je reisverzekering. Verzekeraars hebben hier verschillende regels voor.

Wij hopen in ieder geval dat er snel duidelijkheid komt. We kunnen niet wachten om die kant op te gaan!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in