De extreme weersomstandigheden in Oostenrijk brengen aardig wat gevolgen met zich mee, zo ook voor de kerstbomen. De boeren konden dit jaar met veel moeite een deel van hun kerstbomen redden. Hopelijk gaat dit de komende jaren niet voor problemen zorgen bij de kerstboomkwekers in Oostenrijk.
Extreme weersomstandigheden
Vorig jaar was het de droogte, dit jaar was het de sneeuwdump in Oostenrijk. Deze extreme weersomstandigheden zijn allesbehalve gunstig voor de groei van de kerstbomen in Oostenrijk. Gemiddeld duurt het zo’n 10 jaar voordat onze feestelijke boom helemaal volgroeid is. In die 10 jaar kan er veel gebeuren. Denk aan hagel in het voorjaar, of hitte en droogte in de zomer. De voorafgaande jaren hebben de boeren in Flachgau hierdoor 70% van hun oogst verloren.
Mislukte oogst
De grote hoeveelheid sneeuw die begin van het jaar uit de hemel kwam vallen, bracht al grote gevolgen met zich mee. Hans-Peter Gsenger, kerstboomkweker in Abtenau, vertelt dat er meer dan anderhalve meter sneeuw op zijn kerstbomen lag. Normaal gesproken zou dit geen probleem moeten zijn voor de bomen. Helaas zorgde de storm en de sneeuwval die volgden in mei wel voor problemen. Hierdoor bleven er bij Hans-Peter Gsenger nog maar 500 van zijn 5000 bomen over: een totaal verlies van 90%.
De oplossing
De oplossing hiervoor? Kerstboomkwekerijen zorgen er de laatste jaren al voor dat er verschillende soorten kerstbomen in diverse gebieden worden geplant. Hierdoor gaat niet gelijk de complete oogst eraan wanneer er extreme weersomstandigheden zijn in een bepaald gebied. De kerstboomkwekers beloven dat er de komende jaren, ondanks de extreme weersomstandigheden, geen hele grote problemen worden verwacht.