Over 5 maanden is het alweer zover, de Olympische Winterspelen. Dit grote sportevenement is elke keer opnieuw een waar sportspektakel. De spelen van 2018 zullen worden gehouden in PyeongChang, gelegen in Zuid-Korea. Zal dit wel goed gaan met de crisis tussen Noord-Korea en Zuid-Korea en de raketproeven?
PyeongChang 2018
De Winterspelen vinden deze winter plaats in PyeongChang. Deze kandidaatsstad in Zuid-Korea kreeg in 2011 meer stemmen dan de tegenkandidaten Duitsland en Frankrijk. Echter waren toentertijd de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea niet zo hoog.
Conflict
De oorsprong van de spanningen gaat terug tot 1910. Toen werd Korea veroverd door Japan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Japan verslagen door de geallieerden. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten besloten dat Korea weer een onafhankelijk en zelfstandig land moest worden. Zij besloten het op de 38e breedtegraad te verdelen. Noord-Korea kwam onder het gezag van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten hadden Zuid-Korea onder hun hoede. Al snel werd duidelijk dat Noord-Korea een heel andere koers voerde dan Zuid-Korea.
In tegenstelling tot de eerdere overeenkomsten kwam het niet tot één groot Korea. De strijd tussen Amerika en de Sovjet-Unie, de Koude Oorlog, speelde een grote rol. In Noord-Korea kreeg een communistisch leider de voorkeur terwijl in het zuiden een conservatieve leider het voor het zeggen kreeg. Het gevolg van de spanningen was een definitieve scheiding in 1948.
De eerste echte dreiging was in 1950. Toen sloeg de Noord-Koreaanse macht toe en viel het zuiden binnen met als doel het te veroveren. Amerika roept de Verenigde Naties op voor hulp. Dat lukt en Noord-Korea wordt terug gedrongen naar het eigen gebied.
In 1953 wordt er een wapenstilstand getekend, maar zonder vredesverdrag wat erin resulteert dat de twee landen nog steeds op gespannen voet staan met elkaar. Diverse toenaderingspogingen mogen nog niet baten. De oorlog wordt daarom ook wel de ‘Vergeten Oorlog’ genoemd.
Veiligheid
PyeongChang ligt ongeveer 80 kilometer verwijderd van de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. De voorzitter van het Olympisch Comité maakt zich echter nog geen zorgen over de veiligheid. Zijn opmerking komt bijzonder genoeg na de raketproeven van Noord-Korea en de woordenwisselingen tussen de Amerikaanse president Trump en leider van Noord Korea Kim Jong-Un.
De toegewezen president van de Olympische Spelen in PyeongChang, Lee Hee-beom, heeft laten weten dat er geen back-up plan voor de Olympische Spelen is, mocht de situatie verslechteren. Volgens hem zullen er voldoende beveiligers zijn om de veiligheid te kunnen garanderen.
Gevolgen
Door de huidige situatie in Korea is het mogelijk dat sommige landen besluiten de atleten niet naar de Olympische Winterspelen te laten gaan. Dit is puur op basis van veiligheidsredenen. Ditzelfde geldt voor de toeschouwers. Het is de vraag of zij onder de huidige omstandigheden wel naar de regio willen reizen. Mede hierom komt de kaartverkoop ook maar moeizaam op gang. Het is dus vooral afwachten op dit moment of de Winterspelen in gevaar zijn.
Olympische Winterspelen 2018
Van 9 tot 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen weer plaats. Dit evenement, wat in 1924 voor het eerst plaatsvond, is over de hele wereld enorm populair. Tijdens het evenement zullen topsporters zich weer van hun beste kant laten zien in 15 verschillende sporten. In totaal worden er op 102 verschillende onderdelen gestreden om de medailles. De beelden uit de regio van waar de Olympische Winterspelen moet gaan plaatsvinden zien er overigens wel fantastisch uit!