Weeroverzicht: zo was skiseizoen 2024/2025

Skiseizoen 2024/2025 is in vrijwel alle skigebieden voorbij. Op dit moment kun je alleen nog in een handjevol skibestemmingen terecht. Tijd om terug te blikken op een seizoen met pieken, dalen én een opvallend goede slotfase. Het begon met enorm veel sneeuw in september en eindigde met een gigadump in april. In dit blog een overzicht met hoe de winter zich ontwikkelde in de Alpen en andere skigebieden.

Eerste sneeuwberichten: september

Begin september deelden we voor het eerst sneeuw op de webcams in de skigebieden. Heerlijke beelden die nog maar het begin bleken van wat daarna kwam. Op grotere hoogte dwarrelde de eerste sneeuw naar beneden (vooral in Zwitserland), en daarmee begon voor ons officieel het seizoen. Een paar dagen later was daar zelfs de eerste sneeuwdump! Lees hieronder de berichten nog eens door.

Een sneeuwdump in september klinkt natuurlijk geweldig, maar liever zien we dit soort hoeveelheden in de winter – en dan met minder problemen. Vooral in het oosten van Oostenrijk was het een enorme chaos en ook aan de noordkant van de Alpenhoofdkam ging het los. Oostenrijk kreeg te maken met 350 millimeter water in korte tijd en op hoogte meer dan 3 meter sneeuw. Van code oranje naar code rood als weerwaarschuwing, met allerlei problemen tot gevolg. De sneeuwgrens kwam door de intensiteit van de neerslag bizar laag uit: tussen 500-1000 meter hoogte. Na de dump smolt het lager gelegen snel weg, maar op hoogte betekende het dan gletsjerskigebieden zoals Sölden en de Stubaier Gletscher eerder open konden dan vooraf gepland. Een goed begin van het skiseizoen!

Sneeuwrecord in oktober voor Oostenrijk

In het Oostenrijkse Karinthië sneuvelde in oktober een sneeuwrecord. In de bergen van deze deelstaat lag in de afgelopen 100 jaar niet zoveel sneeuw zo vroeg in het winterseizoen, als in 2024. In Nassfeld, op de Dobratsch, is de sneeuw gemeten en er lag zo’n 50 centimeter verse sneeuw, wat een record is. Lees er hier meer over.

En hoe oktober verder verliep wat weer betreft? In de eerste week van de maand viel er nog eens maximaal 60 cm sneeuw bij. Niet lang daarna zorgde een afzwaaier van ex-orkaan Kirk voor stormachtige omstandigheden in de Franse Alpen en Pyreneeën. De rest van de maand verliep zeer mild en zonnig en een nieuwe sneeuwdump bleef helaas uit. Toch lag er midden oktober al een lekker laagje voor de seizoensstarten in veel skigebieden. De dalen waren nog groen, maar op hoogte waren de skigebieden al in winterse sferen. Aan het einde van de maand viel er nog een een laagje sneeuw, vooral in de West-Alpen.

››› Zoveel sneeuw lag er 14 oktober!

November: Winterberg open

Begin november lag er dus al een lekker laagje sneeuw op hoogte, genoeg voor een succesvolle start van het skiseizoen voor de gletsjerskigebieden. Wij waren in Sölden aanwezig om de eerste bochten te draaien tijdens de Winteropening en om eerlijk te zijn lagen de pistes er fijn bij, maar ze waren wel dringend toe aan verse sneeuw. Half november kwam de volgende sneeuwperiode. Het landschap in de bergen veranderde razendsnel met een vers laagje, eindelijk echt winter! Ook Winterberg kreeg de eerste sneeuw, net nadat het skigebied de eerste lift en piste had geopend (15 november). Dankzij de koude temperaturen konden de sneeuwkanonnen al goed hun werk doen in het populaire skigebied. Hoewel het nog niet overal enorm wit was, viel er wel steeds meer sneeuw en begon het al een beetje winters te worden in het Duitse skigebied.

Het was geweldig mooi tijdens de Winteropening in Sölden

Goede condities in december: dump voor de kerstvakantie

In december gaat het skiseizoen officieel van start, maar het kon op sommige plekken wel beter wat sneeuw betreft. Gelukkig kwam daar na Sinterklaas verandering in. Er stond flink wat verse sneeuw op het programma, maar in eerste instantie wel bij een hele hoge sneeuwgrens van boven de 1800 meter. Gelukkig daalde deze snel en kleurden ook enkele dorpen en dalen wit. Precies op tijd voor onze tour langs de skigebieden. In december waren we in verschillende skigebieden op live-updates te geven, neem een kijkje in december in:

De temperaturen waren over het algemeen relatief zacht in december, maar hogerop kon er prima geskied worden. Ook zorgde de sneeuwlaag die al gevallen was voor een goede onderlaag. Deze kon goed aangevuld worden met kunstsneeuw. Vlak voor de kerstvakantie stond er zelfs een heuse sneeuwdump op het programma. Voor kerst viel er een behoorlijke laag verse sneeuw, precies op tijd voor de wintersporters die in deze periode op wintersport gingen.

Eindelijk winter in de Alpen in januari

Begin januari viel er meteen serieuze sneeuw in grote delen van de Alpen. Rond 4-6 januari werd er lokaal meer dan 80 cm sneeuw gemeld, met name in de noordelijke Alpen. De temperaturen daalden tot ver onder nul, waardoor ook de lagere pistes goed besneeuwd konden worden. In sommige gebieden vielen meerdere sneeuwbuien per week. De temperatuur was koud en ook was het erg droog, ideaal voor pistekwaliteit. Vooral de eerste twee weken van januari waren een paar van de mooiste weken van het skiseizoen! De zon liet zich volop zien en dat zorgde niet alleen voor fijne dagen op de piste, maar ook op het terras. Deze weken kon je alleen maar jaloers kijken naar de beelden vanuit de skigebieden. Eind januari begon het weer te sneeuwen, nu ook eens in de Zuid-Alpen. Onder andere Italië kreeg een dik pak sneeuw. De sneeuwhoeveelheden liepen op tot zo’n 100 centimeter op sommige plekken.

Januari bracht ook goede winterse omstandigheden voor Winterberg. Hier viel een enorm pak sneeuw en dus konden de skigebieden lekker veel pistes openen. Net op tijd voor onze trip naar Winterberg, waar we ideale condities te pakken hadden! Met een zonnetje, recent besneeuwde pistes en temperaturen rond het vriespunt was het een geweldige skitrip.

Lees ook: Sneeuwupdate 29/01/25: dikke laag verse sneeuw op veel plekken

Februari 2025 – krokusdrukte

Februari bracht veel zon, maar ook sneeuw. In het begin van de maand en vlak voor de voorjaarsvakantie sneeuwde het nog lekker in verschillende skigebieden. Super voor alle wintersporters die een kijkje namen in een van de skigebieden in Europa. Het was fijn skiën in onder andere Zell am See-Kaprun, Saalbach, Oberstdorf Kleinwalsertal, Špindlerův Mlýn in Tsjechië en Gerlos. De zon was volop aanwezig. Hogedruk kreeg de overhand en rond midden februari werd het tijdelijk zachter. In sommige dalen kwam de temperatuur boven de 10°C uit. Toch bleef de sneeuwkwaliteit in hogere gebieden opvallend goed. De vorstgrens bleef schommelend tussen 1000 en 2000 meter en tussendoor viel telkens weer een laagje sneeuw.

Maart: ge-wel-dig

Maart was voor mij de verrassing van het seizoen. Aan het begin van de maand was het vooral zonnig en erg mild in de skigebieden. Opnieuw een krachtig hogedrukgebied boven Centraal-Europa, al mocht het wel echt wat kouder worden. Dooi in de dalen, maar gelukkig nog altijd goede condities op hoogte. Half maart viel er flink wat sneeuw in de West- en Zuid-Alpen. In de Dolomieten, waar ik zelf een paar dagen was, ging het los en dat betekende winterwonderland en perfecte pistes. Ge-wel-dig dus! Ook in de rest van het Alpengebied viel sneeuw, bijvoorbeeld in Gerlos waar we met collega’s van een heerlijke skitrip gingen genieten. Met dank aan de verse sneeuw lagen de pistes er ook hier op hoogte super bij. De laatste weken van maart was er dus ideaal wintersportweer, veel skigebieden trokken zelfs meer bezoekers dan in februari.

Maart werd afgesloten met een sneeuwdump. Na de Zuid-Alpen kwamen nu de Noord-Alpen aan de beurt, met opnieuw weerwaarschuwingen voor Oostenrijk.

April 2025 – sneeuwrijk

En dan april. Nee, geen 1 aprilgrap: de maand ging van start met een enorm dik pak sneeuw. Een nordstau met sneeuw tot in de dalen en dorpen. Ook daarna viel er nog regelmatig sneeuw, maar het werd ook weer zachter. Vlak voor Pasen keerde de winter opnieuw terug, en hoe! Een gigadump voor de West- en Zuid-Alpen die veel sneeuw en een enorme chaos bracht. Een uitzonderlijke weersituatie met wel 500 mm water in slechts twee dagen tijd en meters aan verse sneeuw op hoogte. Er gold in Italië en Zwitserland code rood en Zermatt raakte volledig afgesloten van de buitenwereld. Het lawinegevaar stond op 5 en in verschillende skigebieden waren er veel problemen. Op Goede Vrijdag werd de sneeuwval gelukkig minder en keerde de rust terug. Maar, de sneeuwval was nog niet voorbij, ook na Pasen kwamen er nog vlokken naar beneden!

Zo is het om te skiën in april in La Rosière!

ac_unit

Schrijf je in voor de Skiinformatie nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op wintersportgebied, weersvoorspellingen, live-updates uit de skigebieden en nog veel meer? Schrijf je nu in!

››› Inschrijven voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel:

Waar ben je naar op zoek?