Wat zijn skischoenen precies?

De meeste mensen denken bij skischoenen aan plastic gevaartes voor aan je voeten die veel ongemak en pijn kunnen bezorgen. En waarvan je blij bent dat je ze aan het eind van de dag uit kan doen. Technisch gezien zorgen de schoenen ervoor dat jouw kracht en beenpositie overgebracht worden naar de ski’s zodat ze kunnen draaien en kanten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel customizable schoenen die door ervaren bootfitters aan je voeten en onderbenen gevormd kunnen worden zodat pijntjes verdwijnen en je een perfecte transitie naar je ski’s hebt.

Geschiedenis

De eerste skischoenen waren leren winterlaarzen  die die op een paar houten latten gebonden werden met riempjes. Deze werden later in de zool en neus verstevigd bij de introductie van de eerste skibindingen met lus. De eerste plastic schoenen werden rond 1958 ontwikkeld door Bob Lange en gemaakt van het revolutionaire ABS materiaal Royallight. Weliswaar het eerste jaar met veters maar omdat 50% van de skischoenen toen kapot gingen werden er het jaar daarop clips op gemaakt. Uiteindelijk is op 6 januari 1969 patent verleend aan Lange. Bijna alle topskiërs in de 60er jaren, zoals Jean-Claude Killy, hadden daarom schoenen van het merk Lange.

Wat zijn skischoenen?

Skischoenen zijn schoenen die speciaal gemaakt zijn om mee te skiën. De schoenen zijn zo gevormd dat ze passen in skibindingen. Ze zijn de essentiële verbinding tussen je voeten en ski’s.

Soorten

Skischoenen zijn over het algemeen in te delen in 3 hoofdcategorieën met elk hun eigen stijfheid: race, sport & comfort. Tegenwoordig worden er door fabrikanten ook schoenen voor een bepaald doel geproduceerd. Deze subcategorieën zijn bijvoorbeeld, All mountain, All mountain back-side, Park & Pipe, Freeride & Freestyle.

Verder heeft bijna ieder merk nu customizable oftewel aanpasbare ski boots. Denk aan Fischer Vacuum fit of Custom shell van Salomon. Ben je op zoek naar nieuwe skischoenen? Bezoek dan eens VS-Sport.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in