Wat zijn skischoen zolen?

Dit zijn inlegzooltjes geschikt voor in de binnenschoen van de skischoenen. Dit kunnen zowel de standaard meegeleverde zooltjes zijn maar ook andere type inlegzooltjes die geschikt zijn voor skischoenen. Skischoen zolen moeten geen water vasthouden (dan krijg je koude voeten) en ze moeten stijf genoeg zijn om controle op de ski’s te hebben. Zooltjes zijn als het ware een verlengstuk van de voet.

Tot en met de jaren 80 skiede iedereen gewoon met de zooltjes die er bijgeleverd werden. Omdat men niet beter wist of omdat er geen goede inlegzooltjes voorhanden waren. Want je kan door de variatie in voettypes nu eenmaal niet één zooltje maken voor elke voet. Alleen in de skiracerij werden er toen zooltjes op maat gebruikt en ook lang niet altijd. In de 90-er jaren begonnen de eerste skischoen inlegzooltjes, die beter waren dan het origineel, hun intrede te doen in Nederland. Dat waren meestal standaard voorgevormde zooltjes waaraan stabiliserende en ondersteunende elementen waren toegevoegd.

Wat zijn skischoen zolen?

Skischoen zolen zijn inlegzolen voor in de binnenschoen van de skischoen. Skischoen zolen kunnen standaard bij de skischoen geleverd worden, maar kunnen ook achteraf ingelegd worden. Het laatste gebeurt veelal met op maat gemaakte skischoen zolen.

Tegenwoordig is er een heel gamma aan inlegzooltjes geschikt voor skischoenen. Hierbij is er onderscheid tussen:

  • Zooltjes die volledig op maat te maken zijn.
  • Zooltjes die gedeeltelijk aan te passen zijn.
  • Zooltjes die anatomisch voorgevormd zijn op de hoogte van je voetboog.
  • Zooltjes die kant en klaar zijn.

Een goed inlegzooltje bepaalt voor een grote mate het comfort van de skischoen. Daarbij heb je directere controle over je ski’s en voorkomen ze vermoeide of pijnlijke voeten.

Uw bootfitter zal u graag informeren. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van VS Sport voor meer informatie.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in