Wat is bootfitten of bootfitting?

Bij het zoeken naar informatie over skischoenen (op maat) kopen kom je veel termen tegen op internet. Zoals bijvoorbeeld Custom skischoenen, zooltjes op maat, skischoenen aanmeten, vacuüm fitten, custom shell et cetera. Deze termen zijn onderdelen van bootfitting/bootfitten. Een goede bootfitter verstaat de kunst om skischoenen uit te zoeken, aan te passen en vervolgens op maat te maken.

Daarnaast heeft een bootfitter enige podologische kennis om in eerste instantie je voeten goed te kunnen analyseren en op te meten. En zo te weten te komen waar op gelet moet worden bij het aanmeten van skischoenen. Maar ook om bij klachten en pijn  aan de voeten de oorzaak te kunnen achterhalen.

Wat is bootfitten?

Bootfitten is het uitzoeken van de juiste skischoen, het aanpassen en op maat maken ervan. Hiervoor gebruikt een bootfitter diverse speciale apparatuur of speciale bootfit technieken. 

Geschiedenis bootfitten

Al sinds skischoenen zijn oorsprong hebben wordt er al gesleuteld aan skischoenen. In Europa was dat bijvoorbeeld Franz Heierling. In 1883 opende hij een schoenmakersbedrijfje annex schoenwinkel in Davos Zwitserland. En toen in 1885 de eerste ski’s uit Noorwegen arriveerden begon hij skischoenen te maken. Toen in 1934 nieuwe skitechnieken werden geïntroduceerd begon hij met het maken van custom made skischoenen door de zolen aan te passen en te verstevigen. Maar ook door de hoogte van de skischoen aan te passen. Ambros Strolz was ook een van de pioniers van het bootfitten in Europa. Het skischoenmerk Strolz uit Lech maakte al lang voor alle Europese merken skischoenen op maat. Echter was Strolz gericht op goede skiërs die veel geld over hadden voor skischoenen. Inmiddels zijn skischoenen op maat ook voor de gewone recreatieve skiërs toegankelijk. Daarbij hangt het van de bootfitter af hoe goed de skischoenen op maat gemaakt worden.

Kant en klare bootfit systemen?

Salomon werkt met Custom Shell technologie hierbij zijn delen van de schaal door verwarming aanpasbaar. Fischer gebruikt Vacuüm fit technologie waarbij de skischoenen na verhitting door vacuümpads om de kuit, voet en enkel geperst worden. Atomic gebruikt Memo-Fit plastic wat na aanpassing zijn vorm goed behoudt. Tecnica zet zijn speciale C.A.S. binnenschoen in waarbij speciale foam is gebruikt dat te vormen en te grinden (schuren) is. Nordica heeft het Tri-fit systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van infra red technologie. Dalbello heeft My Fit & ID shell, Rossignol heeft Sensorblase en Head heeft EVO-systeem.

Bootfittechnieken

Er zijn tal van bootfittechnieken. Waarvan punchen (uitdrukken), stretchen (verlengen/verbreden), grinden (schuren) & canting instellen de basistechnieken zijn. Meer informatie over technieken vind je hier.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in