Vuurwerk

Vuurwerkverbod voor meerdere Oostenrijkse steden en dorpen definitief

Onlangs schreven wij al dat er een vuurwerkverbod in skigebieden eraan zat te komen vanwege de aanhoudende droogte. Dat vuurwerkverbod is er nu gekomen. De skistad Innsbruck kondigde gisteren samen met andere steden zoals Wenen een vuurwerkverbod aan. Het nieuwe jaar in knallen moet je er dus doen met champagne en niet met vuurwerk.

Net als vorig jaar heerst er voor de jaarwisseling een ontzettende droogte in Oostenrijk. Vuurwerk afsteken kan daardoor meer vuur opleveren dan je wenst. De Oostenrijkse overheid wil de kans op bosbranden terugdringen en verschillende steden en dorpen hebben daarom al een vuurwerkverbod ingesteld.

Alleen nog maar categorie F1 vuurwerk

Privépersonen mogen in plaatsen waar het vuurwerkverbod geldt slechts vuurwerk van categorie F1 afsteken. Dat houdt in dat knalerwtjes en sterretjes je geen problemen gaan opleveren, maar groter vuurwerk wel. Vooralsnog is aangemeld professioneel vuurwerk, voor bijvoorbeeld skishows, nog wel toegestaan. Ook al kun je dus zelf geen vuurwerk afsteken, je kunt er nog wel van genieten.

Wat kost een overtreding?

Als je je niet aan de regels houdt dan zal er niet heel snel een boete worden uitgedeeld, zo bleek vorig jaar. Dienders grepen slechts enkele keren in. Maar mochten ze toch ingrijpen dit jaar, dan kan de boete flink oplopen tot maar liefst €3.600,-. Daarnaast kan er natuurlijk ook voor gekozen worden om je een nachtje mee te nemen om je zonden te overdenken en dan vier je de oudejaarsavond ergens anders dan je zou willen. Kortom, houd het vuurwerk lekker in je zak.

Geldt het vuurwerkverbod ook waar ik op vakantie ben?

Op dit moment is er nog geen algeheel vuurwerkverbod in werking, wat betekent dat je in de meeste skigebieden nog wel zelf vuurwerk mag afsteken. Dit kan echter elke dag veranderen en de voorspelling is dat meerdere gemeentes een vuurwerkverbod gaan hanteren. Check daarom voordat je vuurwerk afsteekt even hoe het zit met de regels in jouw skigebied. Dat kun je bijvoorbeeld op de website van de gemeente doen of het even navragen bij de plaatselijke VVV.

Deel dit artikel:

Waar ben je naar op zoek?