VIDEO: nieuw wereldrecord schansspringen van 291 meter

De nummer twee van de wereldbeker sprong gisteren bijna 300 meter ver in IJsland en verbrak daarmee een wereldrecord. De Japanner Ryoyu Kobayashi heeft daarmee geschiedenis geschreven. Het vorige record van de Oostenrijker Stefan Kraft is met 37,5 meter verbroken. De FIS weigert echter dit nieuwe record officieel te erkennen.

Nieuw wereldrecord skispringen

Gisterochtend verbrak Kobayashi het wereldrecord schansspringen. Hij is samen met Red Bull naar het hoge noorden gereisd om verschillende pogingen te doen. Het is uiteindelijk gelukt om 291 meter te springen. Hiermee is het oude record met 37,5 meter verbroken. De 27-jarige was al een skilegende, nu doet hij daar nog een schepje bovenop. Zijn reactie: “Deze sprong is al heel lang een droom van mij, omdat ik altijd al verder wilde springen dan wie dan ook en ik de grenzen wil blijven verleggen.” Kobayashi bereikte tijdens zijn sprong een topsnelheid van 107 km/u en de tijd in de lucht bedroeg 8 seconden.

Skispringen op IJsland

Waarom de Japanner naar IJsland is afgereisd voor deze recordpoging? Geen enkele bestaande skischans ter wereld biedt mogelijkheden om zo ver te kunnen springen met ski’s aan je voeten. Na een zoektocht van twee jaar werd de locatie Hlidarfjall Akureyri in IJsland ontdekt. Er is maanden besteed aan het vormgeven van de schans op het natuurlijke terrein. De start was op 1115 meter hoogte, het hoogteverschil 360 meter en de maximale helling 36 graden.

Intense training vooraf

Sinds 2023 bereidt Kobayashi zich al voor op deze uitdaging. Met een intens trainingsprogramma, onder andere in het Red Bull Athlete Performance Center in Oostenrijk en een speciale windtunnel in Zweden, werd hij klaargestoomd. Zo kon de schansspringer zijn positie en stabiliteit optimaliseren.

Record van Kraft blijft bestaan

De FIS heeft bepaald dat het officiële record van Stefan Kraft (253,5 meter in 2017, neergezet in Noorwegen op de Vikersundsprong) echter blijft bestaan. Het commentaar op de sprong van Kobayashi was dat er volgens de regelgeving altijd twee rondes wordt gesprongen. De beste wordt ook altijd bepaald onder vergelijkbare omstandigheden. Daarnaast worden er bij officiële wedstrijden veel meer zaken gecontroleerd. Zo gaat de afstandsmeting via een FIS-gecertificeerd systeem en ook worden de materialen gecontroleerd.

FIS in ORF: “Kobayashi’s sprongen op IJsland vonden niet onder deze omstandigheden plaats. Ze laten een buitengewone prestatie zien van een atleet onder zeer bijzondere omstandigheden, maar dit is niet te vergelijken met een WK skispringen.”

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?