Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Veel lawines winter 2009-2010

Wintersportredacteur

Jaarlijks overlijden er gemiddeld 30 wintersporters door lawines in Oostenrijk. Dit jaar was het cijfer een stuk hoger dan normaal. In totaal kwamen er in Oostenrijk 37 wintersporters om het leven als oorzaak van een lawine. Dit is toch even een cijfer om bij stil te staan. Het is uiteraard heerlijk om in de verse sneeuw je eigen spoort te maken en te genieten van de eindeloze wereld, maar let er goed op: van de natuurlijk win je het nooit! Wat zijn nou de grootste redenen van het ontstaan van lawines? Tips hoe te handelen bij een lawine!

Zelfs de beste berggidsen kunnen lawines niet altijd ontlopen. Door de onregelmatige sneeuwval zal er nooit dezelfde soort sneeuw op elkaar vallen. Hierdoor ontstaan er verschillende soorten lagen met verschillende soorten sneeuw op elkaar. De oorzaak van het verschuiven van deze lagen kan zijn een toenemende belasting op de sneeuwlaag door bijvoorbeeld een skiër of door afname van de sneeuwvastheid door bijvoorbeeld temeperatuurstijgingen/dalingen. De eerste dag na sneeuwval zijn daardoor ook de meest risico volle lawine dagen.

Door de onregelmatige sneeuwval in Oostenrijk afgelopen seizoen, heeft er geen goede compacte sneeuwlaag kunnen onstaan waardoor de lawines een top seizoen hebben gehad.

Wat wij veel mensen altijd horen zeggen is; “Onder een lawine belanden zal mij nooit overkomen!”
Er is niets mooiers dan in de verse poeier waar nog niemand is geweest je eigen spoor te maken. Toch moet er altijd opgelet worden en moet je je verstand er goed bij houden. Als je toch het risico neemt om off-piste te skiën zorg dan in iedergeval dat je met minimaal drie personen op stap gaat. Het liefste moet één van die drie een berggids zijn, maar dat is je eigen risico. Neem daarnaast een lawinepieper mee waardoor je bij een onverwachtse lawine snel vindbaar bent voor de reddingsploeg. Heb ook in je wintersportuitrusting een Recco reflector. Deze reflector geeft signalen af die de reddingsploeg kan ontvangen.

Tips voor het handelen bij een lawine:

  • Probeer het verdwijnpunt van het persoon goed in de gaten te houden
  • Waar bevinden zich de slachtoffers?
  • Ga op zoek naar kledingstukken, skistokken, ski’s of ander materiaal
  • Zoeken met de lawinepieper
  • Uitgraven
  • Als de hulpdiensten zijn aangekomen, laat hen hun werk doen en vertel wat er is gebeurd.
  • Als het slachtoffer gevonden is, breng het altijd voor de zekerheid naar het ziekenhuis of EHBO

Kortom, wees voorzichtig met het off-piste skiën, want u kunt voor onverwachtse omstandigheden komen te staan. Bent u wel in een lawine beland, zorg dan dat u rustig blijft en de hierboven genoemde stappen doorloopt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in